ERDON Helyi hírek

2010.10.29. 10:39

Animációk a nagyvilágból a MAFF-on

<p>Nagyvárad - A nagyváradi Szabadság Moziban zajló Metrion Animációs Filmfesztivál (MAFF) keretében csütörtökön az animáció világnapja alkalmából láthattak rajzfilmválogatást a műfaj kedvelői.</p>

2002 óta világszerte rendszeresen szerveznek filmvetítéseket ezen a napon annak emlékére, hogy 1892 október 28-án nyitotta meg kapuit a rajzfilmkészítés úttörőjének, Emile Reynaudnak Optikai Színháza Párizsban. Nagyváradon öt éve tart vetítést ebből az alkalomból a Metrion Egyesület, ebből nőtte ki magát a héten zajló MAFF is, melynek keretében több száz egyedi stílusú, különleges képi világú, humoros vagy éppen drámai töltetű animációs rövidfilm kerül a közönség elé. A csütörtöki vetítés reggel tízkor Az alma és a kukac című színes dán animációs filmmel kezdődött. A délelőtt folyamán a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjainak animációiból mutattak még be egy csokorra valót.

Délután többek között portugál, magyar valamint ausztrál animációkat is láthattak az érdeklődők. A délelőtti és kora délutáni órákban mérsékelt érdeklődés mutatkozott a vetítés iránt. Ez estére némileg változott, amikor is az idén félszáz éves ASIFA nemzetközi animációs egyesület elmúlt ötven évéből vetítettek rövidfilmeket. Változatos, ingergazdag, ugyanakkor olykor muzeális értékű alkotások egyaránt bemutatásra kerültek. A francia rövidfilmekre jellemző sajátos témaválasztással és látványvilággal is megismerkedhettek a nézők. A vetítést a Tomm Moore és Nora Twomey által rendezett Kells titka című egész estés színes ír animációs film zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!