ERDON Helyi hírek

2010.10.15. 10:58

A látássérültek problémáiról beszélgettek

<p>Nagyvárad - A Fehér Bot Napja alkalmából gyűlést tartottak a Vakok és Gyengénlátók Területi Egyesületének nagyváradi székhelyén. A látássérülteket érintő problémákról beszélgettek.</p>

A héten zajló, tizenkilencedik alkalommal megszervezett Fehér Bot Hete keretében péntek reggel a Látássérültek Nemzetközi Napján gyűlést tartottak a Vakok és Gyengénlátók Területi Egyesületének nagyváradi székhelyén, a Szent László tér 7. szám alatt. A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját. Ioan Boiţ területi elnök - aki egyben az országos egyesület alelnöki tisztségét is betölti - köszöntötte a közel ötven megjelent személyt. Olyan aktuális témákat érintett beszédében, mint például a munkahely-hiány, a hátrányos helyzetűeket is érintő megszorítások és törvénytervezetek, a sérültségi fokozatok besoroltsági kritériumai, stb.

Ez utóbbival kapcsolatosan többek között elhangzott, hogy újra fel kellene mérni a tagok között, hogy ki milyen mértékben látássérült és eszerint milyen fokozatba sorolható be. Ez főleg a Szilágy megyeiek esetében lenne sürgető (az egyesület szilágysági tagokat is tömörít), mivel itt feltehetően számos olyan személy is részesül segélyben, aki nem lenne jogosult rá. Bihar megyében nincsenek ilyen jellegű problémák. Egyes hírek szerint a gazdasági válság miatt lefaragnának a hátrányos helyzetűeknek járó juttatásokból is. Amennyiben ez meg fog történni a tiltakozásokat helyezett kilátásba az elnök. "Össze kell fogjunk, mert nehéz időszak következik", magyarázta Ioan Boiţ. Az elhangzottakkal kapcsolatban több tag is kifejtette a véleményét, elmondta meglátásait.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!