ERDON Helyi hírek

2010.09.20. 15:05

Szelíd sztrájkőrség Nagyváradon

<p>Nagyvárad - Egy tiltakozó akciósorozat első részeként mintegy száz szakszervezeti képviselő állt sztrájkőrséget tegnap koradélután a Bihar megyei Prefektúra nagyváradi székhelye előtt.</p>

A Cartel Alfa szakszervezeti szövetség hirdetett sztrájkőrséget tegnap az ország több megyeszékhelyén, köztük Biharban is. Florin Paşcu a szindikátus megyei vezetője a sztrájkőrség 13 órai  hivatalos megkezdése előtt a helszínen nagy számban megjelent újságíróknak kifejetette, hogy ezzel az akcióval kívánnak tiltakozni az új nyugdíjtörvény ellen, ugyanis elfogadhatatlan számukra az, hogy a kormány emelte a nyugdíjkorhatárt, és nem értenek egyet a nyugdíjak kiszámításának módjával sem. Tiltakoznak továbbá a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen. Különösen aggasztja őket, hogy megszűnne a meghatározatlan időre kötött egyéni munkavállalói szerződés, ehelyett a munkavállaló meghatározott időtartamra kötne szerződést, ami szerintük napszámossá süllyeszti a dolgozókat. Ugyanakkor tiltakoznak a kollektív munkaszerződés megszüntetése ellen, mely véleményük szerint a szakszervezeteket lehetetlenítené el. A Cartel Alfa mindemellett munkahelyteremtési programot és 750 lejes minimálbért vár a kormánytól.

Még lesz

Noha a tüntetők között nem tűnt fel egyetlen egyenruhás rendőr sem, Paşcu elárulta, hogy ők is részt vesznek a tiltakozásban. „Láthatták milyen volt a város közlekedése ma azok után, hogy a közlekedésrendészek nem irányították a forgalmat” - utalt Paşcu a Nagyvárad utcáin tapasztalható forgalomtorlódásra. Paşcu figyelmeztetett arra, hogy a határrendészek is csatlakozhatnak a tiltakozáshoz, ami komoly fennakadást okozhat majd a határon az, ha nem fogják ellenőrizni a határhoz érkezők dokumentumait. Egy óra után nem sokkal a szekszervezeti vezető felment az Ady múzeum előtti emelvényre, onnan szólt a mintegy száz egybegyűltnek, felsorolva a szakszervezet fentebb leírt követeléseit. „A kormánnyal pénteken és a szombaton folytatott megbeszélésen a szakszervezetnek nem sikerült megegyezésre jutni, a kormány kitart a 650  lejes minimálbér mellett. Mi a következtetés mindebből?” - kérdezte Paşcu. „Vesszen a kormány!” - kiabálta be az egyik tiltakozó, de senki nem vette át a szavait. Egy másik polgár azt kérdezte, hogy miért jöttek el ilyen kevesen, hozzátéve, hogy a szakszervezetek sem tudnak már rendesen megszervezni egy tiltakozó akciót. Paşcu fogadkozott, hogy ősszel nagyszabásúbb megmozdulások lesznek, ez most csak egy sztrájkőrség. „Ha ilyen csendben maradunk, sosem érünk el semmit. Maga még egy hangosbeszélőt sem hozott magával, hogy legalább a prefektúrán ülők fülébe elhallatszon az, amit mondani akar” - , vetette ellene a polgár.

Értetlenkedés

Ezt követően a Paşcu vezette delegáció felment Cristian Bitea alprefektushoz, akit arra kértek, hogy tolmácsolja a kormánynak a Cartel Alfa álláspontját. Bitea megkérdezte tőlük: „Konkrétan melyik jogszabállyal elégedetlenek?” „A megszavazott nyugdíjtörvénnyel” - jött a válasz. „Dehát azt még nem is tették közzé a Hivtalos Közlönyben. Azt még ki kell hirdetni.” - vetette ellen Bitea. A szakszervezti vezetők említették neki a munka törvénykönyvének módosítását is, de Bitea ennek kapcsán is értetlenkedett: „Ismernek önök egy konkrét jogszabályt, mely a munka törvénykönyvének módosítására vonatkozik?” - kérdezte. „Hát az új szakminiszter már beszámolt  változtatatásokról” - mondták „Az csak egy vélemény, de még nem létezik erre vonatkozó írott dokumentum” - próbálta meggyőzni beszélgetőtársait Bitea. Miközben a küldöttség odabent tárgyalt Biteaval, a kint állóknak megjött a hangjuk, és „Vesszen a kormány!” jelszavakat kezdtek skandálni. A megmozdulás délután három órakor ért véget.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!