ERDON Helyi hírek

2010.09.29. 14:43

Magánóvoda a Zsidó Hitközségnél

<p>Nagyvárad - Hivatalosan is megkezdheti működését a nagyváradi Zsidó Hitközség Közösségi Központjában nyílt magánóvoda. Felekezeti hovatartozástól függetlenül lehet jelentkezni az óvodába.</p>

A Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (A.R.A.C.I.P) jóváhagyta a nagyváradi Zsidó Hitközség Közösségi Központjában indított Kölyökbolygó elnevezésű magánóvoda működési engedélyét, így jövő héten hivatalosan is megkezdheti tevékenységét. A részletekről Seidler András, a Közösségi Központ igazgatója számolt be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Az igazgató megmutatta a Kölyökbolygó két barátságos, színes rajzokkal díszített, jól felszerelt helyiségét is: a hálótermet, illetve a foglalkozások színteréül szolgáló tantermet. A nyári szünidő ideje alatt szervezett – három éve elmaradhatatlan – gyermekfoglalkozásokon bebizonyosodott, hogy igény van egy itt működő óvodára, mely 3 éves kortól fogadja a gyerekeket. Ennek megfelelően megtették a szükséges lépéseket az óvoda létrehozása érdekében, megszerezték a szükséges engedélyeket. A két termet 25–30 ezer lej beruházásból alakították ki. Seidler András kifejtette: az óvoda erőssége abban áll, hogy a városközpont közelében, a Mihai Viteazul/Zárda utca 4. szám alatt található, illetve, hogy tágas udvarral rendelkezik.

Magyarul is

Eddig hat gyermek iratkozott be, így még kilenc hely áll az érdeklődők rendelkezésére. Az óvoda maximálisan 15 létszámmal működik, de a későbbiekben – igény esetén – ez a szám növekedhet. A naponta 8 és 17 óra között működő óvoda havi díja 250 euró, ami magába foglalja a napi háromszoros étkezést, valamint az összes olyan költséget, mely időközben felmerülhet. Seidler András bemutatta az óvoda munkatársait is: Koncz Andrea igazgatót, Mihaela Pop óvónőt és Kővári Kati, pszichológust. Megtudhattuk, hogy nincsenek felvételi kritériumok: bármilyen felekezetű vagy nemzetiségű gyermeket felvesznek. A román nyelvű óvodában angolul is tanulnak a gyerekek, de opcionálisan magyar, ugyanakkor héber nyelvű foglalkozásokra is sor kerülhet. Bár Bukarestben még működnek zsidó óvodák a nagyváradi az egyetlen, mely a második világháború után nyílt és a Zsidó Hitközségek Föderációjához tartozik.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!