ERDON Helyi hírek

2010.08.22. 15:39

Virágkarnevál Szent Koronával

<p>Nagyvárad - Augusztus 21-én a váradi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács idén is megszervezte az Ablak Európára rendezvényt. Ennek leglátványosabb része a virágkocsik szombat délutáni felvonulása volt.</p>

Az idén immár hatodik kiadásához érkezett a nagyváradi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács által megszervezett Ablak Európára elnevezésű eurorégiós rendezvény. Augusztus 21-én az egy nappal korábban Debrecenben felvonult tizenhat virágkocsi közül ezúttal öt jött el Nagyváradra is: a két megyeközpont, illetve Bihar és Hajdú-Bihar önkormányzatainak közös kompoziciója (melyek Mátyás királyt és Báthory-fejedelmet ábrázolták), valamint három magánvállalkozásnak a feldíszített autója. A virágoskocsik szombaton megszokott induláshelyükön, vagyis a Dacia sugárúti ún. cikk-cakk tömbházak magasságában állomásoztak, arra várva, hogy Biró Rozália alpolgármester és Dumitru Voloşeniuc megyei tanácselnök délután 4 órakor egy nemzeti szalagnak az elvágásával elindítsa a menetet. A jelzett időpont környékén már rengeteg kiváncsiskodó- gyermekek és felnőttek egyaránt- csodálta a pompás kompoziciókat. Többen fotókat készítettek mobiltelefonjukkal vagy fényképezőgépjeikkel, és nem csupán a virágkészítmények, hanem a szentjobbi huszárok, valamint a Hajdú-Bihar megyéből érkezett "ősmagyarok" is nagy sikeret arattak korabeli viseletükkel. Utóbbiak a Dacia sugárút- Petőfi park- Körös Áruház- Barátok templom útvonalon haladó felvonulás során többször Huj-huj! kiáltással biztatták magukat, s ejtették ámulatba közönségüket, amit az egyiköjük kürtfúvással egészített ki.
 
Szent Korona először
 
Sok nagyváradi együtt haladt a menettel, a virágoskocsik között pedig román és magyar népviseletbe öltözött bihari és Hajdú-Bihar megyei néptáncosok mentek, énekszóval hívva fel magukra a figyelmet. Az Ablak Európára rendezvény történetében először fordult elő, hogy a Szent Koronát megformáló kompoziciót is elhozták Nagyváradra. Biró Rozália alpolgármester ezt jelzésértékűnek értékelte: "talán néhány árnyalattal merészebben, talán néhány mondattal hangsúlyosabban sürget a jelen, hogy a jövőt közösre gondoljuk", fogalmazott. A karneváli hangulatú menet körülbelül egy óra leforgása alatt tette meg a számára kijelölt utat, majd a virágoskocsik a Barátok temploma előtt táboroztak le, ahol később koncertek kezdődtek. Az esemény médiatámogatója a Bihari Napló volt.
 
Ciucur Losonczi Antonius 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!