ERDON Helyi hírek

2010.08.11. 10:54

Világverseny után a hajdúváros

<p>A világ repülőmodellezőinek tekintete szegeződött Nagyszalontára az elmúlt héten, hiszen itt került megrendezésre az Ifjúsági Repülőmodellező Világbajnokság idei versenye.</p>

A megmérettetésre a város határában húzódó barmódi legelő kínál kiváló helyszínt, mely a résztvevők egybehangzó véleménye szerint Európa legjobb terepe a modellező versenyek lebonyolítására.
A világversenyre 17 ország legjobb repülőmodellezői érkeztek a hajdúvárosba, Bulgária, Németország, Horvátország, Dél-Korea, Csehország, Lettország, Franciaország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Oroszország, Egyesült Államok, Szlovénia, Ukrajna, Svédország, Magyarország és Románia sportolói képviselték országukat a versenyen. A verseny hat kategóriában zajlott, egyéni és csapatversenyeken pontozták a fiatalok tudását. Az időjárás a szervezők mellé állt, hiszen csak a pénteki, pihenőnap idején borították felhők a szalontai eget, így a megmérettetés a tervezett időbeosztással folyt. A modellezők derekasan küzdöttek, mindenütt csak a másodpercek döntötték el a végső sorrendet. A román válogatott például 22 másodperccel maradt el az első helyezett eredményétől, de ez a pár pillanat az ötödik helyre sodorta a sortolókat.
Érmeket és kupákat
A díjkiosztó ünnepséget péntek délután az Arany János Főgimnázium tornatermében tartották (ennek az egy eseménynek a tervezett helyszínét mosta el az eső). A rendezvényen a román modellező federáció titkára, Marius Conu szólította a dobogóra a legjobbakat, az érmeket, kupákat és okleveleket az esemény szervezői adták át.
Az F1A egyéni kategóriában harmadik lett az orosz Naloev Alim, a második helyen végzett az amerikai Johnson Miles, a dobogó legfelső fokára pedig az orosz Sinskiy Denis állhatott. Az F1A kategória csapatversenyében bronzérmes lett Oroszország, az ezüstérem az amerikaiakat illette meg, az aranyérmes pedig a svéd csapat lett. Az F1B egyéni kategória harmadik helyezettje a német Fux Christian lett, második lett az amerikai Pacelli Brian, a legjobb teljesítményt pedig a lengyel Skibicki Bartlomiej nyújtotta. A kategória csapatversenyében harmadik lett Litvánia, a második helyen végzett Oroszország, az első helyezett pedig Németország csapata lett. Az F1P egyéni versenyszámban a dobogó harmadik fokára állhatott a német Fux Christian, második lett az amerikai Malkhasyan Taron, az első helyezett pedig az ukrajnai Sadomov Dmytro lett. Az F1P kategória csapatok közti versenyében a harmadik helyezett az USA csapata lett, a második helyen Lengyelország csapata végzett, a dobogó legfelső fokára pedig Ukrajna csapata állhatott.
Az ukrán csapat
Összesítésben a világbajnokság legtöbb pontot gyűjtő csapata az ukrán csapat lett, a második legjobb az amerikai csapat, a harmadik helyezett pedig az orosz csapat. A román válogatott az idei VB-n lemaradt a dobogóról. Legkiemelkedőbb eredményt az F1A egyéni kategóriában Crintescu Adrian ért el, negyedik helyezésével, az F1A kategória csapatok közti versenyében pedig szintén negyedik lett Románia. Összesítésben Románia az ötödik helyen zárta a világbajnokságot.
Patócs Júlia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!