ERDON Helyi hírek

2010.08.04. 17:56

Szélerőmű-park Bihar megyében

<p>Az Eoliana cég megkapta az engedélyt arra, hogy szélerőmű-parkot hozzon létre Bihar megyében. Ez Kisősi és Nagybáród között lesz. Az olasz vállalat érdekében Constantin Jurcă járt el.</p>

Olasz cég romániai kirendeltsége fog szélerőműveket építeni Bihar megye keleti részén. Az Eoliana cég, az olasz Alerion Clean Power nevű vállalat itteni reprezentánsa megkapta az utolsó engedélyt ahhoz, hogy megkezdje a 85 millió eurós beruházást. Az erőművek Kisősi és Nagybáród között lesznek majd, kapacitásuk 64,8 megawatt. Évente 155 Gwh energiát fognak termelni. A cég vezérigazgatója, Giulio Antonello elmondta: ez lesz vállalkozásuk első szélerőmű-parkja Olaszországon kívül.
 
Saját pénzből
 
A befektetést teljes mértékben saját forrásaiból állja az Alerion. A romániai képviseletüket 2007-ben hozták létre, kifejezetten az úgynevezett zöld energiával kapcsolatos üzletekkel foglalkoznak. Bihar megyei befektetésük támogatója Constantin Jurcă vállalkozó, aki a Demokratikus Konvenció idejében Nagyvárad alpolgármestere is volt. Jurcă járta ki az olaszoknak a különféle engedélyeket. Most azt nyilatkozta: a turbinákat egy 700 méter magasságban lévő fennsíkon fogják elhelyezni. Nemzetközileg akkor tekinthető rentábilisnak egy szélerőmű, ha a környezetében legalább 2000 órán át fúj a szél egy évben.
A Kisősi és Nagybáród közötti létesítmény 30 turbinából fog állni. A megtermelt energiát az országos energiarendszerbe adja majd le, egy transzformátorállomás révén, amelyet a park egyik szélén fognak megépíteni. Jurcă szerint egyébként a cég meg fog vásárolni bizonyos területeket, amelyek most a két település tulajdonában vannak, de amelyek kellenek a befektetéshez. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy pontosan mikor kezdődik az építkezés, mert még nem fejeztek be minden előkészületet. Mindenesetre az a céljuk, hogy mihamarabb elkezdjék a munkát.
 
A cégről
 
Az Aleriont jegyzik a milánói tőzsdén is, s több különféle energiatermelő egységet üzemeltet Olaszországban. A cég a Bihar megyei befektetésével párhuzamosan további létesítményeket szeretne építtetni Dobrudzsában és Moldovában. Közben más államokban is terjeszkednének: Bulgáriában, Hollandiában, Belgiumban, Törökországban és Albániában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!