ERDON Helyi hírek

2010.08.04. 08:53

Szabad lesz biciklizni a főtéren

<p>Mrosvásárhely - Hamarosan megnyitják a főteret a biciklisek előtt, a helyi tanács múlt heti soros ülésén elfogadta a kerékpáros infrastruktúra fejlesztési stratégiájára vonatkozó határozattervezetet. A projektet a helyi civil szervezetek dolgozták ki, figyelembe véve a jelenleg is használt biciklis útvonalakat.</p>

Ebben a dokumentumban a kezdeményezők megjelölték azokat az útvonalakat, melyeknek többségét jelenleg is gyakran használják a kerékpárosok, csakhogy nem minden kockázat nélkül.

„Hogyha megvalósulna egy ilyen bicikliút-hálózat és gyakorlatilag kijelölnének biciklis sávokat jóval biztonságosabb és kényelmesebb lenne a biciklizés a városban, és persze azt is magával vonná, hogy sokkal többen használnák ezt a környezetbarát és hatékony közlekedési módot, mint jelenleg.” – nyilatkozta Kósa Ferenc programfelelős.

A határozattervezet kidolgozói összeállítottak egy prioritási listát: szerintük az a legfontosabb, hogy megnyissák a főteret a biciklisek előtt. Ezután a negyedeket összekötő útvonalak kijelölése következik a fontossági sorrendben,

 „Gyakorlatilag egy felmérés alapján három különböző kategóriába soroltuk a vásárhelyi javasolt biciklis útvonalakat, aszerint, hogy mennyire használnák őket  az emberek és mennyire prioritás ez a városi biciklizés szempontjából. Tehát mondjuk az elsőt és legfontosabbat említeném, hogy a most lezárt főteret meg kellene nyitni, biztonságosabbá, illetve kényelmesebbé tenni azt a biciklisek számára, a jelenlegi formájában, nem hogy támogatnák a bicikliseket, de egy az egyben tiltják.”

A projekten őszig még dolgozni fognak, majd vagy a helyi költségvetésből, vagy pályázotokon keresztül elő kell teremteni a pénzt az átalakításokra, mely körülbelül 56 ezer euróba kerülne. A kerékpárosok bíznak benne, hogy jövő tavasszal már az új, biztonságos útvonalakon tudnak majd közlekedni a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!