ERDON Helyi hírek

2010.08.04. 08:11

Nagyváradot ellepte a parlagfű

<p>Folyamatosan nő az allergiás betegek száma is, a kezelés hosszú és költséges, ezért csak kevesen válallják. Románia lakosságának legalább egyharmada szenved valamilyen allergiás megbetegedésben, melynek zömét ez az augusztusban virágzó növény okozza.</p>

Parlagfű Nagyvárad belvárosában, a vasúti sínek között és a mellékutak szélén. Ezek az apró virágkezdemények azok, melyek egy héten belül biztosan megtüsszögtetik az allergiások zömét. A parlagfüvet a törvény szerint az önkormányzatnak kellene irtania. "Az önkormányzatnak csupán a saját területeire van ráhatása, egyéb területen az illetékes hatóságok feladata lenne a parlagfű kiirtása" - mondta el Petri Csilla, az önkormányzat sajtószóvivője. Azaz a vasúti sínek mentén a vasútvállalatnak, a Körös mentén a Vízügyi Igazgatóságnak, de létszámhiány miatt egyikük sem foglalkozik a növény irtásával.

A szakorvosi rendelőben sok az allergiás beteg. Romániában a lakosság egyharmada allergiás - mondja a szakorvos, tíz éven belül az európai lakosság 50 százalékát is utoléri a túlérzékenység. Az országban még most sincs pollentérkép. A parlagfüvet Bihar megyében alig ismerik, ezért nem is irtják. Egyre hevesebb allergiás reakciókat váltanak ki már kora tavasztól a virágzó fák és a pázsitfű-félék is. Az orvosok szerint ennek oka a fokozott levegőszennyeződés.

(www.dunatv.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!