ERDON Helyi hírek

2010.08.04. 16:18

Felmérték a vidrákat

<p>Szatmár megye - A Túr mentén gazdag populációja él a fokozottan védett vidrának, derült ki egy átfogó felmérésből.</p>

A Szatmárnémeti EKE fél éves projekt keretében mérte fel a Túr menti Natura 2000-es területen élő vidrák állományát a holland nagykövetség támogatásával. A programvezető Dr. Sike Tamás biológus önkéntesek segítségével átfogó felmérést végzett a vidra-populációkról a teljes védett terület vizes élőhelyein, a folyók, halastavak, holtágak, árkok mentén. A vidra egész Európában veszélyeztetett faj, emiatt szigorúan védett mind országos, mind nemzetközi szinten, egyike azon fajoknak, amelyek védelme érdekében létrehozták a Túr menti Natura 2000-es területet. Természetes állóvizek és folyóvizek mentén él, ahol halat, békát, rákot, puhatestűeket, lárvákat, rovarokat fogyaszt. Odvát magas partokba vájja, melynek bejárata a vízből nyílik, és szellőzőnyílásokkal van ellátva, hozzájárul a természetes egyensúly megtartásához azáltal, hogy kiszelektálja a gyenge, beteg halakat a vízből.
Eredmények
A felmérésnek több fontos eredménye is született, kiderült, hogy a vidra gazdag populációja él a védett terület vizes élőhelyein, ott, ahol a sűrű folyóparti növényzetben búvóhelyet talál. Érdekes tény, hogy mindenütt hiányzik, ahol a hullámtérben juhokat legeltetnek, mert a terelő kutyák vadásznak rájuk. A felmerés alapján készített tanulmány fontos alapul szolgál majd a védett terület menedzsmentjéhez, a résztvevő önkéntesek megtanulták a megfigyelés módszerét, így a továbbiakban függetlenül is tudnak adatokat szolgáltatni, amelyre a jövőben hosszú távú monitoring rendszert tudnak építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!