ERDON Helyi hírek

2010.07.08. 08:05

Viták forrásává lett a sertésfarm

<p>Szatmár megye - Hadad község lakóit immár hetek óta egy Győrteleken létesítendő sertésfarm problémája foglalkoztatja. A farm létrehozása kapcsán igencsak megoszlanak a vélemények.</p>

Egy győrteleki származású, jelenleg Nagybányán céggel rendelkező család azzal a kérésével kereste fel Hadad község polgármesteri hivatalát, hogy az önkormányzat adjon engedélyt egy sertésfarm felépítéséhez, amelyet egy erre a célra elnyert pályázati pénzből valósítanának meg – nyilatkozta Balogh Ferenc, Hadad község polgármestere (képünkön). Az elöljáró kifejtette, hogy a kérelmező család birtokában van az a győrteleki terület, amelyre a mintegy 2000 sertés befogadására alkalmas sertésfarmot felépítenék.

Érvek pro és kontra

Hadad község önkormányzatának hamarosan döntenie kell a területrendezési terv kiadásáról vagy megtagadásáról, mert az idő egyre jobban sürget” - fogalmazott Balogh Ferenc, majd részletesen ecsetelte a pro és kontra érveket. Eszerint a győrtelekiek egyöntetűen támogatják a sertésfarm mihamarabbi felépítését, a leleiek viszont határozottan tiltakoznak ez ellen. A községközpont lakóit viszont hidegen hagyja az egész, hiszen az a telek, ahol felépülhetne a farm, legalább 6-7 kilométeres távolságra van tőlük. A győrtelekiek fejlődési lehetőséget és munkahelyeket várnak a beruházástól és a jövőben egy vágóhíd létrehozásában is reménykednek, a leleiek viszont attól tartanak, hogy az illető családdal nehéz lesz majd betartatni a környezetvédelmi előírásokat és ez később pokoli helyzethez vezethet. „Ettől egy kissé mi is tartunk, hogy a beruházó betartja-e majd a szigorú szabályokat, viszont ha az érem másik oldalát nézzük, e beruházás által sokat fejlődhet községünk” - állapította meg a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy a község lakói egy év alatt összesen sem fizetnek annyi adót, mint amennyit a sertésfarm fizetne, amely évente 40-50 ezer lej plusz adóbevételt jelentene az önkormányzatnak. „Egy biztos: a vállalkozó minden szükséges engedéllyel rendelkezik és bár nem lesz könnyű döntést hozni ebben a kérdésben, én mégis bízom a helyi tanács bölcs döntéshozatalában” - szögezte le Balogh Ferenc polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!