ERDON Helyi hírek

2010.07.14. 17:48

Állami vagy magánegyetem?

<p>Országszerte most zajlanak a felvételik az egyetemekre. A jelentkezőkben folyamatosan megfogalmazódik a kérdés, állami, vagy magánegyetemre jelentkezzenek-e, milyen diplomával tudnak nagyobb eséllyel elhelyezkedni?</p>

Az utóbbi években azok a nagyobb társaságok, amelyek munkaerő foglalkoztató cégekkel dolgoznak együtt már nem veszik figyelembe, hogy melyik egyetemen végzett a jelentkező. Ehelyett teszt segítségével, vagy interjú alapján mérik fel a jelentkező képességeit, csak az számít, hogy milyen szakot végzett és nem az, hogy melyik egyetemen, állítják a szakemberek. „Az állami egyetemet végzettek között is találkoztam gyengén képzett jelentkezőkkel”, állítja Anca Podoleanu, a Vodafone România volt humán erőforrás felelőse.

A szakemberek szerint mind az állami, mind a magánegyetemek végzősei között vannak nagyon jól képzettek, nagy különbségek vannak viszont az átlagos és átlag alatti jeggyel diplomázók tekintetében, a magánegyetemek esetén az ilyen diákok sokkal gyengébb képességűek, mint az állami egyetemeken végzettek. A diploma mellett sokat számít a tapasztalat, előnyben van az a végzős, aki az egyetem mellett, már szerzett némi gyakorlatot az adott munkakörben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!