ERDON Helyi hírek

2010.07.02. 16:51

Az első közös kirándulás élménye

<p>Pr. Győrbíró Sándor református lelkipásztor kiskolcsi gyülekezetével való első közös kirándulását összegezve egy idézettel élt: „Jobb a szívben tartani a Bibliát, mint a könyvespolcon.” (Spurgeon).</p>

Június 27–én, vasárnap a kiskolcsi református gyülekezet közös kiránduláson vett részt Pr. Győrbíró Sándor kiskolcsi  református lelkipásztor vezetésével. Mivel Kálvin évek (2009-2014) vannak, a 27 személyes csapat a Biblia nyomába eredt, a kirándulás során ellátogattak Sárospatakra, Göncre, valamint Vizsolyba is. A lelkipásztor elmondta, átlátta, hogy a gyülekezetnek szüksége van többek között arra, hogy lelkileg és hitben megerősödjenek. A kirándulást azzal a céllal szervezte meg, hogy összekovácsolja a gyülekezetet, valamint a nézetkülönbségeket elsimítsa és abban reménykedik, hogy hasonló kirándulásoknak hagyományt tud teremteni a rábízott közösség körében. A kirándulás során a magyarság hagyatékát is próbálták felfedezni.

Az első állomáson, Sárospatakon a könyvtárat és a főiskolát is meglátogatták, ahol többek között Kazinczy Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, Fáy András, Tompa Mihály, Kossuth Lajos, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond nyomában is jártak, majd  a Rákócziak nyomában a várat látogatták meg a protestantizmust megtartani próbáló városban.
Második megállójuk során a közösség abba az egyházközségbe látogatott el, ahol Károli Gáspár ténykedett és boldogan állapították meg, hogy Gönc most is hű a hagyományokhoz és kineveli nagyjait: innen származik a Tiszán inneni református egyházkerület püspöke. „Ezt követően Szenczi Molnár Albert útját követve a kirándulók csoportja Vizsolyba indult, abba a templomba, ahol népünk és nemzetünk közkincse volt először kinyomtatva — a teljes Biblia anyanyelven 1590–ben — folytatta a beszámolót Pr. Győrbíró Sándor. Emellett a kirándulók a tokaji pihenő után ellátogattak a Tisza és a Bodrog találkozási pontjához is.

„A kirándulást követően a gyülekezet megelégedését látva érdemes tervezni a közeljövőben hasonló tartalmú kirándulásokat, olyanokat, ahol egyházunk történelmét, magyarságunk eredetét követhetik nyomon gyülekezetünk hívei” — összegezte az első közös kirándulás élményeit a lelkész. A következő kirándulást már kétnaposra tervezik, mely célja ezúttal nem a magyar Biblia bölcsőjét, hanem a magyar nép eredetét kutatni, többek között Ópusztaszeren is. Emellett nemcsak a felnőttek számára szerveznek kirándulásokat a nyár során a kiskolcsi közösségben, hanem a fiatalok számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!