ERDON Helyi hírek

2010.06.04. 13:36

Folytatódik a Muresanu kálváriája

<p>Bihar megye - A Bihar megyei tanfelügyelőség már liceumi minőségben kérte a Muresanu iskolától a beiskolázást, noha ez törvénytelen, mert a nagyváradi helyi tanács még nem fogadta el a Muresanut liceummá átalakító határozatjavaslatot.</p>

Több szempontból is érdekes fordulatot vett a csütörtök esti találkozó az Andrei Muresanu iskolában, ahol a suli magyar tagozatos diákjainak szülei találkoztak Biró Rozáliával, Nagyvárad alpolgármesterrel, Gheorghe Erdelivel, a Muresanu igazgatójával, valamint a magyar tagozaton dolgozó tanítónőkkel és tanárokkal. Az egyik fordulat abban állt, hogy míg Erdeli oldalunknak is, és a megbeszélésen is azt állította, hogy az iskola által 2008-ban elvégzett közévéleménykutatás szerint mindössze nyolc magyar és kilenc román szülő nem értett egyet azzal, hogy a Muresasnuortodox liceummá váljon, adig a találkozón kiderült, hogy lényegében minden magyar szülő ellenzi ezt.
A másik érdekes fordulatot Biró Rozália bejelentése jelentette, aki elárulta: a Bihar megyei tanfelügyelőség a következő tanévre már liceumként kérte a beiskolázást a Muresanutól, holott erre vonatkozólag még nincs meg a szükséges tanácsi határozat. Ezt követően az alpolgármester három megoldási javaslatot vázolt fel a szülőknek: ismét meg lehetne kérdezni őket arról, hogy akarják-e a beolvasztást; a vonatkozó tanácsi határozatban belefogalhatnak egy cikkelyt, hogy még egy évig Erdeli legyen az igazgató, akinek munkájával a magyar szülők elégedettek, a harmadik javaslat pedig az, hogy a 2011-es tanévtől a Muresanu iskola kisebbik épületét egy másik iskola hatálya alá utalják, és oda helyznék át a magyar osztályokat. A szülők beleegyeztek abba, hogy újra megkérdezzék őket és a románokat is arról, hogy akarják-e a beolvasztást.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!