ERDON Helyi hírek

2010.05.19. 10:42

Tisztelgés a fejedelemasszony előtt

<p>Nagyvárad - Kedd délután a Partiumi Keresztény Egyetem reklámgrafika szakos hallgatóinak alkotásaiból nyílt kiállítás a tanintézet első emeleti előcsarnokában. Közreműködött Meleg Vilmos színművész.</p>

A Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Pro Universitate Partium Alapítvány 118. rendezvényén Barabás Zoltán költő, a PMMC igazgatója köszöntötte a maroknyi érdeklődőt. Azon meggyőződésének adott hangot, hogy egy ünnepi alkalmon lehet jelen, hiszen bármely munka, mely nemes cél érdekében készül, az egyetemes magyar kultúra részét képezi, így a Partiumi Keresztény Egyetem tehetséges fiataljainak alkotásaival is ez a helyzet.

Antik Sándor tanszékvezető arra hívta fel a figyelmet: a Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony halálának 350. évfordulója tiszteletére több rendezvény szerveződött Nagyváradon és szerte Erdélyben, a PKE-n rendezett emlékkiállítás is ennek az eseménysornak a része. A tárlat a PUPA és az Academia Humana Alapítvány pályázati kiírása nyomán jött létre, és a PKE képzőművészeti tanszékének reklámgrafika szakos hallgatóinak alkotásait jeleníti meg.

Wagner Nándor díj

A vernisszázs nemes támogatója tehát a váradi születésű Wagner Nándor szobrászművész szellemi örökségét ápoló és továbbörökítő Academia Humana. Az idei tét nem kicsi, hiszen a Wagner Chiyo asszony által alapított évi 100 ezer forint értékű Wagner-díj keretében 2010-ben 300 ezer forint volt meghirdetve a kiállítás díjainak értékeként. Mint ismert, minden esztendőben a szobrászművész egyik alkotásának munkacíme a verseny vezérmottója, ebben az évben az "Utazók szentje" című műalkotás égisze alatt rendeződött a tárlat. Egyébként két szekcióban pályázhattak a diákok: táblakép grafikában, illetve videóban, az ünnepélyes díjkiosztóra szombat délelőtt 11 órától kerül sor a PKE Bartók termében.

A tizennégy egyetemistát Antik Sándor, Balázs Zoltán, Izsák Előd és Ujvárossy László oktatók készítették fel. Az alkotások zöme a fejedelemasszonyt ábrázolja, többek közt olyan, kissé meghökkentő élethelyzetben is látható Lorántffy Zsuzsanna, amint egy laptop mögött ül vagy az MGM filmstudió címerében a jól ismert oroszlán helyett az ő portréja jelenik meg. Az ingyenes tárlatot június 2-ig lehet megtekinteni, amikor Erőss Istvánnak, az egri Esterházy Károly Főiskola grafikai tanszéke vezetőjének műveiből nyílik majd kiállítás.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!