ERDON Helyi hírek

2010.05.10. 14:22

Országos konferencia lesz Váradon

<p>Bihar megye - Nagyszabású, egészségügyi és közlekedésbiztonsági konferencia zajlik Nagyváradon május 14-én és 15-én. A részletekről tegnap, a nagyváradi vasúti kórházban tájékoztattak a szervezők.</p>

Dr. Földes Béla kórházigazgatótól, a nemrég megalakult Egészségügyi és Szállításbiztonsági Egyesület képviselőjétől megtudtuk: a rendezvény sokkal nagyszabásúbbra sikeredett, mint ahogy a szervezők gondolták. Amikor a szállításügyi minisztérium képviselői megtudták, hogy szállításbiztonsági és egészségügyi konferencia készül, több hazai város illetékeseit mozgósították, s így sok ismert, hazai kórház menedzsere is részt vesz majd a konferencián.

Tárgyalás

Emiatt egy plusz programot is beiktattak: a megnyitó után a kórházmenedzserek, valamint a minisztériumi képviselők átvonulnak a prefektúrára, és ott az egészségügyi decentralizáció különböző, kórházakat érintő aspektusait tárgyalják majd meg. „A kórházak átkerültek az önkormányzatokhoz, de a finanszírozás nem változott, többek között erről lesz majd szó” - mondta dr. Földes Béla.

A konferenciára várják Cseke Attila egészségügyminisztert, Gabriela Iont, a szállításügyi egészségbiztosítási pénztár elnökét, s Radian Tufă minisztériumi államtitkárt is.

Újdonságok

Dr. Földes Béla megemlített néhány olyan tényt, amely miatt fontossá vált egy ilyen konferencia megszervezése: míg a gépkocsivezetői jogosítványok nálunk már két éve megfelelnek az európai normáknak, a jogosítvány megszerzéséhez szükséges orvosi vizsgálatokat még mindig nem igazították ezekhez; nagyon sok súlyos baleset történik a sofőr kialvatlansága miatt, s a konferencián többek között bemutatnak egy olyan felszerelést is, amely a pupillán keresztül ilyen szempontból is feltérképezi a sofőr állapotát. Ez az alvással összefüggő élettani és kóros jelenségekről szóló kurzuson lesz, melyet megelőz a nagyváradi Pozitron Emissziós Tomogárf (PET CT) bemutatása egy másik kurzuson belül.

Jelentkezés

A rendezvény megnyitója május 14-én 14 órától lesz, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal dísztermében, később pedig a Lorántffy Zsuzsanna református gimnáziumban, valamint a Posticumban folytatódik, s május 15-én este ré véget. Egyelőre mintegy 100 személy jelezte részvételét, de továbbra is várják a feliratkozni vágyókat, a részvételi díj 50 lej. A rendezvényt, melyen belül két kurzus is zajlik, az orvoskollégium, valamint az asszisztensek kollégiuma is elfogadja. További részleteket a www.amsc.ro honlapon, valamint a 0259/411581 telefonszámon lehet megtudni.

Az általános jellegű megbeszélésekre közlekedési rendőrség, helyi közintézmények, valamint a Román Útügyi Hatóság (ARR) képviselőit is várják, hangzott el. Amint Florin Dacin gazdasági igazgatótól megtudtuk, az egyesület tavaly alakult meg, első sorban azért, hogy civil szervezetként uniós alapokat pályázhasson meg.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!