ERDON Helyi hírek

2010.05.05. 11:47

Eseménydömping a váradi állami egyetemen

<p>Bihar megye - Mircea Dinescu és Nicolae Manolescu is Nagyváradra látogat a helyi állami egyetem meghívására, illetve az annak szervezésében lebonyolítandó rendezvényekre</p>

Az első rendezvénynek nem szervezője, hanem egyik házigazdája lesz a Nagyváradi Állami Egyetem, holnap 9 órától ugyanis az egyetem nagytermében indítják útjára a borkultúra és borcivilizáció központját. Az esemény díszvendége Mircea Dinescu költő, közéleti személyiség, aki egyébként borász is. Az állami egyetemen tegnap tartott sajtótájékoztatón Dorin Popa a Romániai Borkóstolók Egyesületének alelnöke elmondta, hogy a központ az első ilyen jellegű intézmény egész Közáp-Kelet Európában, és célja a borkultúrára nevelni az embereket, valamint promoválni a romániai borokat. Cornel Antal az egyetem rektora további két eseményre hívta fel a figyelmet: május 8-án szombaton tíz órai kezdettel Nicolae Manolescu irodalomtörténész, a Román Akadémia levelező tagja, Romániának az UNESCO-hoz delegált nagykövete tart előadást Oktatás tanárok nélkül? címmel, 11.15-kor pedig felavatják az egyetem új könyvtárépületének  Monica Lovinescu - Virgil Ierunca részlegét. Az említett részleg nem más, mint a két román kulturális személyiség tízezer kötetből álló magánkönyvtára, melyet a Nagyváradi Állami Egyetem kapott meg adományképpen.  Lia Pop az egyetem Politikiatudományi és Újságírói Karának dékánja bejelentette, hogy május 9-én, Európa Napján ünnepi rendezvényt szerveznek a tanszék Blajovici (volt Abatorului) utca 2. szám alatti székhelyén. A rendezvényen ismertetik a Liszaboni szerződést, fórumot szerveznek az Unióról, és Lia Pop egy meglepetést is ígért. A dékán főként a nagyváradi középiskolásokat várja a rendezvényre, külön hangsúlyozva azt, hogy a magyar anyanyelvű gyerekeket is várják. Az események listáját Olimpia Popoviciu az egyetem sajtószóvivője egészítette ki: május 13-án csütörtökön 11-16 órák között állásbörzét szerveznek egyetemistáéknak és friss végzősöknek az állami egyetemen, a díszterem melletti folyosón. Ez utóbbi esemény médiatámogatója többek között a Bihari Napló.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!