ERDON Helyi hírek

2010.03.23. 17:51

Tőzsdézés a környezet védelmében

<p>Szatmár megye - A széndioxid kvótákkal folytatott európai kereskedelem az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítását szolgálja. Szatmár megyében két vállalat rendelkezik kibocsátási kvótákkal.</p>

Románia egy milliárd euró értékben adhatja el széndioxid kvótáit más országoknak, ami annak köszönhető, hogy 1990 óta rengeteg szennyező egység szűnt meg az országban, jelentette ki Borbély László környezetvédelmi miniszter. Ezt az összeget környezetvédelmi beruházásokra szeretnék fordítani, hamarosan kormányhatározatban szögezik le, hogy milyen célra lehet ezt a pénzalapot elkölteni. A globális felmelegedési válság feloldására a világ kormányainak többsége a kiotói jegyzőkönyvben foglaltak teljesítésére létrehoztak egy üvegházhatású gázokat szabályzó rendszert. 2003-ban jelent meg az EU-s direktíva, amely a vállatok üvegház-hatású gáz-kibocsátását hivatott mérsékelni széndioxid kvóták kiutalása révén, tájékoztatott Cristian Mariţa, a Szatmár megyei Környezetvédelmi Ügynökség levegőminőséggel foglalkozó osztályának tanácsadója. Románia csatlakozásakor ezt a direktívát átvette az országos törvénykezés. Minden olyan vállalatnak, amely legalább 20 mWattos energetikai kapacitással rendelkezik, termelési erejének megfelelő mennyiségű kvótát utalnak ki, 2012-ig még ingyenesen.

Emisszó-kereskedelem

A szennyező egységek minden év végén kimutatást kell készítsenek a kibocsátás mértékéről, amelyet egy a minisztérium által engedélyezett orgánum ellenőriz, majd a kimutatást az Országos Környezetvédelmi Ügynökséghez kell eljuttatniuk. Amennyiben nőtt a széndioxid-kibocsátásuk, újabb kvótákat kell vásárolniuk más cégektől, ha csökken a kibocsátásuk, eladhatják kvótáikat. Ezen alapszik az európai emisszió-kereskedelem. Amennyiben a kibocsátási egységek kínálata szűkös, azaz kevesebb egység van, mint amennyire a szennyező vállalatoknak szüksége van, létrejön a kibocsátási egységek piaca, és a kibocsátási egységeknek ára lesz. Ez az ár egyrészt beépül az adott szennyezéssel járó termékek árába, másrészt pedig kisebb költségeket és így versenyelőnyt biztosít azoknak a létesítményeknek, amelyek kevesebbet szennyeznek, mint versenytársaik. Más szóval, aki többet szennyez, az fizet annak, aki kevesebbet szennyez.

Szatmár megyében csupán két vállalat, a szatmárnémeti Unio, és a nagykárolyi Ardealul olajgyár rendelkezik 20 mWatt fölötti energetikai kapacitással, tehát a kibocsátásaiknak megfelelő mennyiségű széndioxid kvótát kell felmutatniuk. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség csak azon vállalatoknak bocsát ki a környezetvédelmi engedélyeket, amelyek energetikai kapacitása 50 mWatt alatt van, ezen érték fölött szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, engedélyezésüket a kolozsvári regionális ügynökség végzi. Az ügynökségnek folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a vállalatok működését, hogy átlépik-e a 20 mWattos határértéket. Az üvegházhatású gázok kibocsátását szabályozó törvénykezés egyre szigorúbb. A legújabb kormányhatározat a szabályozást kiterjeszti a széndioxidon túl más üvegház hatású gázokra is, számolt be Cristian Mariţa.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!