ERDON Helyi hírek

2010.03.02. 17:36

Érmihályfalviak találkozója Sárközy Pállal

<p>Bihar megye - Érmihályfalvi küldöttség találkozott az elmúlt vasárnap Szolnokon Sárközy Pállal, Nicolas Sarkozy francia elnök apjával. Mint arról már beszámoltunk, a család érmihályfalvi gyökerű.</p>

Amint arról már beszámoltunk, a Sárközy család a XVIII. és XIX. század fordulóján tűnt fel az érmihályfalvi református anyakönyvben. Csupán felelevenítésként a jelzett írásból: „id. Sárközy Gedeon1791-ben született, és a családfa alapján ő a mai francia elnök szépapja. Fiai közül Ferenc (üknagyapa) 1820–ban született Érmihályfalván, az ő fia, György (dédnagyapa) 1862–ben szintén Érmihályfalván, de 1933–ban már Szolnokon halt meg. Utóbbinak volt egy szintén György(1896–1948) nevű fia, az elnök nagyapja, akit már Szolnok kulturális és városfejlesztési ügyekért felelős alpolgármestreként említenek az életrajzok, melyek ettől kezdve már bővelkednek adatokban, például édesapjáról, az idegenlégiót megjárt Sárközy Pálrólis.” Utóbbi tehát az elmúlt vasárnap Szolnokon tatózkodott.

Találkozó a tárlatnyitó után

A jelenleg 82 éves Sárközy Pál grafikus tervezőként dolgozott 1995–ben történt nyugdíjazásáig, azóta is aktív képzőművész. Most ironikus–szürrealista alkotásainak tárlatnyitóján tartózkodott Budapesten, majd szülővárosában, Szolnokon. Utóbbit kihasználva találkozott vele a családfát „feltáró” Kovács Rozália érmihályfalvi helytörténész, Kovács Zoltán polgármester, illetve Ádám Sándor, az elöljáróság egyik részlegvezetője. Kérdésünkre Kovács Rozália elmondta, a másfél éve közzétetthez képes folytatta a kutatást, eredményeiről tanulmányt is felolvasott a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság tavalyi tavaszi konfrenciáján. A vasárnapi találkozóra olyan „ajándékcsomagot” állítottak össze, melyben a város ismertetőin kívül természetesen benne volt minden adat, amit eddig sikerült kideríteni a család érmihályfalvi kötődéséről.

Meglepetéssel és örömmel

Sárközy Pál ma is nagyszerűen beszél magyarul, és bár nem túl távoli a kötődés (mint a fentiekből kiderül, nagyapja még Érmihályfalván született), semmit nem tudott az érmelléki „szálról”, annak ellenére, hogy Magyarországon családfájának kutatásával bízott meg szakértőket. Ennek megfelelően meglepetéssel, ugyanakkor örömmel fogadta a hírt, az azt igazoló dokumentumokat, derült ki a mintegy háromnegyed órás beszélgetésből. A találkozónak nem is volt más célja, mint megismertetni Sárközy Pállal a „felfedezést”, mondta el Kovács Zoltán. A polgármester hozzátette: mivel romániai kiállítása is előkészítés alatt van, meghívták, hogy vagy annak alkalmával, esetleg amikor Szolnokon jár apja és nagyapja sírjánál, látogasson el Érmihályfalvára, korábbi ősei lakhelyére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!