ERDON Helyi hírek

2010.03.19. 07:08

Németország törődik a svábokkal

<p>Nagykároly - Az eredetileg háromnegyed órásra tervezett látogatás helyett, több órát időzött Nagykárolyban, Németország októberben kinevezett temesvári főkonzulja, Klaus Brennecke. Újságírói kérdésekre is válaszolt.</p>

Első alkalommal látogatott Szatmár megyébe Németország temesvári főkonzulja, Klaus Brennecke. Csütörtökön, a kora délelőtti órákban Nm. Ft. Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspökkel találkozott Szatmárnémetiben, a közösen elfogyasztott reggeli után pedig Nagykárolyba látogatott, ahol Johann Müller, a helyi Német Demokrata Fórum elnöke, Keizer Lajos alpolgármester, a fórum helyi szervezetének néhány tagja, valamint Maria Müller, a NDF Ifjúsági Központjának programfelelőse fogadta. Az Ifjúsági Központ megtekintése után az 1–es Számú Általános Iskolába látogatott el a főkonzul. Az tanintézményben évek óta kimelkedő minőségű és színvonalú német nyelvoktatás folyik. Galea Maria igazgatónő beszámolt az iskola munkájáról, hosszan beszélt arról a nagymérvű támogatásról, melyet a helyi NDF képviselőinek köszönhet. Az intézményben az alsó tagozattól kezdődően folyik német nyelvű oktatás, a gyerekek a tantárgyversenyeken is kiemelkedő eredményeket érnek el. Fokozott figyelmet fordítanak a német szakos pedagógusok arra is, hogy a diákok használják a nyelvet, merjenek beszélni németül. Végezetül, az igazgatónő kérésére Klaus Brennecke beírt az iskola emlékkönyvébe is.

Ezt követően a diplomata a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatalban tett eleget a formális kötelezettségeknek, ahol a Kovács Jenő polgármesterrel is találkozott. Klaus Brennecke Nagykárolyt követően, Mezőpetribe utazott, itt a sváb múzeumot tekintette meg, az ebéd után pedig Kaplonyba látogatott. Nagykárolyi tartózkodása alatt a főkonzul újságírói kérdésekre is válaszolt. Mint mondta, nagyon örül, hogy végre eljutott Szatmár megyébe, mivel már többször is hívták, de eddig nem volt erre alkalma. Most, a deportáltak előtti tisztelgés alkalmával, hivatalos kötelezettségének is eleget tett. Mint mondta, pozitív élményekkel gazdagodott, mivel a szatmári emberek kedvesnek, humorosnak mutatkoztak és rendkívül vendégszeretőek. „Köztudott az, hogy a német állam minden szempontból támogatja a német kisebbségeket. Szerencsére a gazdasági válság sem módosítja az ebbéli törekvéseket. De Németországnak nem célja az, hogy beleszóljon abba, hogy ez a segítség, miként jut el az érintettekhez. Itt jutnak fontos szerephez a NDF szervezetei és a szervezet keretében tevékenykedők, akik felvállalták a kisebbségek érdekképviseletét. A konkrét kapcsolatot velük tartjuk, rajtuk keresztül jutunk el a Romániában élő sváb–, száz–, illetve német ajkú kisebbségekhez. Örülök, hogy eljöhettem Szatmár megyébe, ahonnan nagyon kellemes élményekkel gazdagodva térek vissza Temesvárra. Októberi kinevezésem óta ez az első hivatalos utam, de remélem a közeljövőben gyakran eljövök még”- nyilatkozta Klaus Brennecke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!