ERDON Helyi hírek

2010.03.22. 11:54

Közösségi központ az élesdi romáknak

<p>Bihar megye - A Polgármesteri Hivatal képviselői, a helyi megbízottak, illetve a Ruhama Alapítvány pénteken avatott fel Élesden egy multifunkcionális központot, melyben a helyi romák életkörülményein próbálnak javítani.</p>

A román kormány szociális programjának, ezen belül a romák életszínvonalának jobbítását célzó projektjének keretében valósult meg a központ építése. Az „Egy szebb jövőt” címet viselő projekt teljes lefutási ideje 2008 októberétől 2010 júniusáig terjed, értéke eléri a 124.537 eurót. Az élesdi önkormányzat és a Ruhama Alapítvány együttműködésének több jelentős eredménye is volt az elmúlt években, például az Idősek Nappali Otthona, vagy a szociális étkezde.Ebbe a sorba illeszkedik a most átadott, az Obor nevű városrészben lévő intézmény, mely két akkreditált szolgáltatást tud nyújtani: napközben gyerekekkel foglalkoznak, illetve tanácsadást nyújtanak a családoknak, amelyek a szegénységből, a rossz lakhatási és egészségügyi körülményekből, a munkanélküliségből adódóan sok problémával találják szembe magukat.

Országos program része

Az intézményben van egy közfürdő is a roma közösség tagjainak. A gyerekek közül azokkal foglalkoznak, akik iskolakerülők lettek, de nem lépték túl több, mint 2 évvel a beiskolázási korhatárt, továbbá olyan elemistákkal, akiknél fennáll az iskolakerülés veszélye, illetve olyan családokból származó gyerekekkel, ahol kiemelten súlyosak a szociális körülmények. Segítenek nekik a házifeladataik elkészítésében, illetve személyes és családi gondjaik megoldásában. A központ mintegy háromszáz felnőtt személy segítését is céljául tűzte, ide értve például a munkahelykeresést, az információk továbbítását. Az országos program lebonyolításában több minisztérium és kormányzati ügynökség vesz részt, az állam saját forrásai mellett a Világbanktól felvett 15,4 millió eurós kölcsönből fedezi a kiadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!