ERDON Helyi hírek

2010.02.04. 18:01

A Szatmár Megyei Egészségügyi Igazgatóság a fejlesztési listával kapcsolatban nem egyeztetett a megyei tanács vezetőségével

<p>Szatmár megye - <strong>Csehi Árpád</strong>, a megyei tanács elnöke sajtótájékoztatót hívott össze csütörtökön a <strong>Szatmár megye</strong>i egészségügy jelenlegi helyzetének tisztázására.</p>

„A megyei egészségügyi igazgatóság elküldött az egészségügyi minisztériumnak egy listát, amelyben a szükséges felújítások listáját és a vonatkozó költségeket tartalmazza, de minket meg sem kérdezték” - foglalta össze Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke felháborodását a megyei egészségügyi intézmények viselkedésével kapcsolatban. Az egészségügyi intézmények épületei a megyei tanács tulajdonában vannak, és a kórházak csak az adminisztrátorok.

Nincs értesítés
Éppen ezért találja minősíthetetlen cselekedetnek a megyei tanács vezetősége, hogy a kórház és a közegészségügyi igazgatóság (DSP) az ő megkerülésükkel küldte el azt a listát, amelyet az egészségügyi miniszter januári látogatásakor kért. „Megegyeztünk abban — és akkor úgy gondoltuk, hogy ez egy közös megegyezés, ha úgy tetszik, fejlesztési stratégia része —, hogy az egészségügy területén jelenleg a Megyei Sürgősségi Kórház területén lévő sürgősségi fogadóállomás (UPU), valamint a Corvinilor (Hunyadi) utcán működő járványosztály épületben szükséges módosítások a legfontosabbak, és erre ígért segítséget a szaktárca vezetője is” - fejtette ki a megegyezés hátterét Csehi Árpád, aki értetlenül áll azelőtt, hogy a DSP által január 26-án elküldött listáról ők csak később szereztek tudomást. Elmondta, hogy a minisztériumba küldött hivatalos dokumentumot nem a DSP vezetője, dr. Dorel Coica ellenjegyezte, hanem a helyette, dr. Dragos Guran Dorina, de ettől függetlenül a mai napon egyeztetést folytatnak majd dr. Coicaval a kérdéssel kapcsolatban, mert — ahogy a megyei tanács elnöke fogalmazott — tűrhetetlen viselkedésnek tartja, hogy ne kommunikáljanak az érintett intézmények olyan kérdésekben, amelyek nem egy szűk csoport, hanem a megye teljes lakosságának érdekeit szolgálják. A megyei kórház  által, igénytelen formában összeállított jegyzéken - meleyet csak fénymásolatban kapott meg a megyevezetés - nem szerepel sem a kiállítás dátuma, sem az, hogy mely épületeken végzendő javítási munkálatokra kérnek pénzt. Az épületek használatba vételi dátuma alapján lehet csak következtetni arra, hogy melyről lehet szó. Csehi Árpád véleménye szerint a jelenlegi helyzet kialakulásához a kommunikáció teljes hiánya vezethetett, és ezzel kapcsolatban jegyezte meg, hogy örömmel várja a decentralizációt, amikor végre azok dönthetnek majd az intézményekről, akik a tulajdonosai is. „Mind mi, a megyei tanács, mind az önkormányzatok anyagilag és munkaerővel járulunk hozzá az egészségügyi rendszer működtetéséhez” - hangsúlyozta a megyei tanács vezetője, aki azt is hozzátette, nem fogják megengedni, hogy néhány ember hanyagsága veszélyeztesse a szükséges lépések kivitelezését.
 
Háttér
 
A Megyei Sürgősségi Kórház prioritási listáján legalább három éve szerepel a sürgősségi fogadóállomás (UPU) teljes rehabilitációja; többször esett el a kórház a fejlesztésre elkülönített pénztől a kórház vezetőségének hibájából; az UPU teljes átalakítására 3-4 millió lejre lenne szükség; a megyei tanács már 2007-ben 1,2 millió lejt különített el az UPU-n végzendő munkálatokra; a kórház 2010-ben a szaktárcától 1,1 milliót kért a munkálatokra; Szatmárnémeti önkormányzata a Prahova utca rehabilitációjánál figyelembe veszi majd az UPU új bejáratának elhelyezkedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!