ERDON Helyi hírek

2010.01.22. 13:48

Törpe-vízierőművek épülnek a megyében

<p>Hargita megye igencsak gazdag megújuló energiaforrásokban, elsősorban a biomassza (erdőgazdálkodás, agrárgazdálkodás, szennyvízkezelés mellékterméke), ezenkívül pedig a vízi energia (folyók, gyors folyású patakok), a napenergia, a szélenergia és a geotermális energia jelenti ezt az energiavagyont.</p>

Hargita Megye Tanácsa, felismerve a megújuló energiaforrások jövőbeni fontosságát a Hargita megyei fogyasztók folyamatos és biztonságos energiaellátásában, fokozott figyelmet fordít az energetikai szektorra és a környezetbarát energiatermelés népszerűsítésére.

Ezért Hargita Megye Tanácsa 2009-ben elkészítette Hargita megye projektorientált gazdaságfejlesztési stratégiáját, amely három kiemelt szektorra fókuszált. Ezek egyike a megújuló energiaszektor fejlesztése és a Hargita megyei vízienergia-potenciál felmérése volt. A megyei önkormányzat szakmai tanácsokért fordult a Magyar Villamos Művekhez, hogy melyek a törpe-vízierőművek létesítésére a legjobb megoldások, a leghatékonyabb technológiák, és hogyan készíthetők elő a legmegfelelőbben a típustervek.

A Hargita megyei folyóknak és patakoknak jelentős energiapotenciáljuk van. A vízi energia kihasználásának van reális alapja a szakértői vélemények szerint, számos lehetséges helyszínt térképeztek már fel a megye gyors folyású, kellő vízhozamú folyóin, patakjain. Ilyen például a Maros Maroshévíz fölött, a Nagy-Küküllő Zetelaka alatt, a Kis-Küküllő Parajd fölött, a Kis-Beszterce Tölgyes alatt, az Úz és a Tatros a megyehatárnál, Kászon patak Kászonaltíz alatt, a Fiság, a Mitács, a Pisztrángos, a Madaras és Ivó pataka. A törpe-vízierőművek létesítéséhez már megtették az első lépéseket Hargita megyében. Erre urbanisztikai engedélyt kapott Csíkszentmárton, Kászonaltíz, Madaras–Dánfalva, Borszék–Bélbor–Holló, Tölgyes, Varság–Korond–Farkaslaka, Csíkszentdomokos, Máréfalva, Parajd.

Különböző kivitelezési fázisban van a Madaras 1. (Pisztrángos patakon), a Madaras 2. (Madaras patakon), a varsági (Nagy-Küküllő), a csíkszenttamási (Olt), a Gyergyóholló 1. (Kis-Beszterce), a Gyergyóholló 2. (Holló patak), a ivói, a zeteváraljai (Nagy-Küküllő), a fenyédi (Nagy-Küküllő), a kászonaltízi (Kászon patak), a gyimesi (Tatros) projekt. Engedélyt kapott a Vargyas patakon, a Nagy-Homoródon és a Maroson (négy lehetséges helyszínt választottak ki) létrehozandó vagy már létrehozott törpe-vízierőmű is. Számos fent említett erőmű finanszírozásában vállalt részt Hargita Megye Tanácsa, és minden eszközzel támogatja ezek felépítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!