ERDON Helyi hírek

2009.01.06. 13:47

Biharban jönnek már a személycserék

<p>Nagyvárad - Az új évvel együtt új lendületet vesz a tisztogatásban a PSD, a PD-L és a PC alkotta új hatalom. Tavaly kormányszinten indultak személycserék, most megyein lehetnek ilyenek.</p>

Új prefektusa és alprefektusa lesz rövidesen Bihar megyének. A novemberi választások nyomán összehozott PSD-PD-L-PC koalíció ugyanis megyei szinteken is megkezdi saját embereinek hadrendbe állítását. Jelen pillanatban úgy áll a dolog, hogy a PD-L részéről a legesélyesebb Bihar megyei prefektusjelölt Gavrila Ghilea megyei tanácsos, a Megyei Tanács volt alelnöke, egykori váradi alpolgármester. Az ő pártjából prefektusi babérokra pályázik még TraianAbrudan jelenlegi alprefektus, a Petru Filip jobbkezeként ismert Mircea Matei, valaming Gheorghe Sarb exhonatya, volt prefektus. Úgy tudni, mindannyiukat lekörözte azonban Ghilea, aki lapunknak tegnap elmondta: valóban ő a legesélyesebb a PD-L részéről, ám a versenyt még nem tartja lezártnak.

Ugyanakkor prefektus szeretne lenni Mihai Groza volt váradi alpolgármester, majd ideiglenes polgármester, aki szintén PD-L-tag. Nyilatkozatában ő azonban tudatta, hogy Bukarestben egy államtitkári posztért is versenybe szállt már. Úgy véli viszont, hogy kisebb az esélye az államtitkári beosztás megkaparintására, ellenben a prefektusira jóval nagyobb. Várhatóan a jövő héten hoz végleges döntést a tömörülés arról, ki legyen a prefektusjelöltje. A kormánybiztost végül a miniszterelnök nevezi majd ki. Ami a PC-t illeti, ők egy alprefektusi posztra tartanak igényt Biharban, a háttéregyeztetések tartanak.

A következő lépés

A Prefektúrák vezetésének lecserélése után a PSD+PC és a PD-L várhatóan rátér majd a kötintézményekbeli tisztogatásokra is. Ennek lényege, hogy ahol csak lehet menesztik a más pártok színeiben beosztásba került vezetőket, igazgatókat, s a saját embereiket ültetik a helyükbe. Hogy pontosan mi lesz Bihar megyében, azaz kiknek kell majd menniük és kik jönnek, milyen közintézményeknél tudnak majd leváltásokat elérni a hatalom emberei, az még az érintettek számára sem világos. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések jelenleg is tartanak a pártok között.

Maguk az egyes intézményvezetők is azt mérlegelik mostanság, hogy tarthatnák meg a posztaikat a rezsimváltás dacára. Az első nyúl már idejekorán ki is ugrott a bokorból: Bihar megye egyik  főtanfelügyelő-helyettese tegnap bejelentette, hogy párot vált. Silviu Torjocról van szó, aki eddig a kormányzó PNL tagja volt, ám e párt most ellenzékbe szorult. Kormányra került viszont az a PD-L, ahova Torjoc átment...

Torjoc természetesen a sajtónak nem azzal indokolta a váltást, hogy szeretné megtartani beosztását, meg esetleg új karriert befutni az új konjunktúrában, hanem azzal, hogy szerinte marginalizálták őt a PNL-ben. A pártváltó annak idején alapító tagja volt a PNL megyei szervezetének, de ma már úgy látja, hogy „a PD-L-ben is érvényesül némi liberalizmus, Octavian Bot és Mircea Budau révén”. A cserét ugyan csak tegnap jelentette be Torjoc, ám mint kiderült, már december 30-án beadta felvételi kérelmét a PD-L-hez. A liberálisok megyei elnöke, Cornel Popa honatya úgy véli, „Torjoc lépése árulás, s indoka csakis az az érdek, hogy megtarthassa vezető beosztását a tanfelügyelőségen”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!