ERDON Helyi hírek

2008.12.20. 11:23

Megnőtt határforgalom

<p>Szatmár megye - A legtöbb román állampolgár azért nem hagyhatta el az országot, mert nem voltak rendben az ellenőrzéskor felmutatott dokumentumaik.</p>

A tavalyi évhez képest megnőtt a határforgalom a Szatmár Megyei Határrendészet felügyelete alá tartozó határátkelőhelyeken, derült ki a határrendészet tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol az intézmény 2008. éves tevékenységét ismertették. A számszerűsített adatok szerint 2007–ben valamivel kevesebb mint 3 millióan lépték át a határt, idén a határátlépők száma csaknem 220 ezerrel több volt. A legnagyob számmal a romániai határátlépők száma nőtt, míg azon külföldiek száma, akik a Szatmár megyei határátkelőhelyeken hagyták el az országot, mindössze kétezerrel gyarapodott. Idén 328 külföldi állampolgárnak tiltották meg a Romániába való belépést, akik közül 187–nek valamilyen problémája volt a határátlépésre jogosító igazolványával, míg 164 személynek nem volt érvényes vízuma, amely feljogosította volna arra, hogy Románia területére lépjen.

Nem engedték meg viszont 119 személynek a Romániából való kilépést. Ezek közül 18–an hamis okiratokkal jelentkeztek a határnál, míg 28–an illegális úton akarták elhagyni az országot. Voltak azonban román állampolgárok is, akiket a Szatmár megyei határátkelőhelyek valamelyikénél fordították vissza. Összesen 2781 ilyen esetben jártak el a határrendészek az érvényben lévő jogszabályok figyelembevételével. Az esetek többségében — összesen 2464 esetben — az ellenőrzésre felmutatott dokumentumokkal voltak problémák, tudtuk meg Oana Totoreantól, a Szatmár Megyei Határrendészet sajtószóvivőjétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!