ERDON Helyi hírek

2008.11.17. 13:51

Csökkent a léguti fertőzések száma

<p>Bihar megye - A két héttel ezelőtti helyzethez képest valamelyest csökkent a felsőléguti fertőzések száma Bihar megyében. Influenzaellenes oltóanyag van, de a patikákból kevesen vásárolják.</p>

A tavalyi évhez képest, amikor gond volt hozzájutni az influenzaellenes otóanyagokhoz, az idén szinte minden gyógyszertárban van többféle is, viszont nemigen vásárolják. Eugenia Hamza gyógyszerész, az Bihar megyei Gyógyszerészkollégium elnöke aról számolt be: mostanáig hozzávetőleg 30 adagot vásároltak meg a Farmimpex gyógyszertárból. Valószínűnek tartja, hogy azért nincs keletjük, mert többen jutottak hozzá ingyen a háziorvosi rendelőből, mint tavaly. Többféle készítményük van — például Vaxigrip, Fluarix — áraik 25 és 35 lej közöttiek.

Tüneti kezelés

A nátha tüneteit enyhítő különféle készítmények ellenben nagyon népszerűek ilyenkor, tudtuk meg. Ezeket attól függően adják, hogy a beteg milyen tünetekre panaszkodik, s leginkább csak teljes áron lehet hozzájuk jutni. Antibiotikumokat csak receptre adnak, mondta a gyógyszerész, hiszen az orvos tudja megállapíani, hogy van-e értelme szedni. Ha a fertőzés vírusos eredetű, az antibiotikum nem hat, viszont lehet, hogy közben a szervezet ellenállóvá válik vele szemben és egy bakteriális fertőzés esetében már nem fejti ki hatását.

Elegendő oltóanyag

Amit dr. Balogh Árpád  háziorvostól megtudtuk, a háziorvosi rendelők több részletben kaptak összesen 250–300 adag influenzaellenes oltóanyagot, azaz nagyjából elegendő mennyiséget ahhoz, hogy a krónikus betegeket, kisgyerekeket beoltsák. Az „oltási szezon” december végéig tart, ezt követően már nem ajánlatos, hogy beoltassuk magunkat. A háziorvos arról számolt be: mostanában  kevesebb a léguti fertőzés, mint akkortályt, amikor hetekkel ezelőtt hirtelen hidegre váltott az idő, volt néhány súlyosabb eset is, de olyan, amelyről bebizonyosodott volna, hogy influenza, nem. Viszonylag gyakoriak a bakteriális felülfertőződések is tudtuk meg. Ami a kezelést illeti: van, amikor elég a tüneti kezelés — lázcsillapító, s köhögéscsillapító vagy nyákoldó — de például időseknél, akiknél már fennáll valamilyen krónikus betegség, széles hatósugarú antibiotikumot is felszokott írni. A háziorvos arra s felhívta a figyelmet: aki beoltatja magát influenza ellen, ne számítson arra, hogy minden léguti fertőzés ellen immunis lesz. Többezer vírus okozhat léguti fertőzéseket, s a vakcina csak az influenzavírusok több fajtája ellen nyújt védelmet.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!