ERDON Helyi hírek

2008.10.26. 13:31

Továbbképző volt hitoktatóknak

<p>Nagyvárad - Az elmúlt hétvégén a Szent László Gimnázium adott otthont a hitoktatói módszertani továbbképzőnek, melynek témája a tízparancsolat, a szentmise és a szentségek katekézise volt.</p>

Utoljára két éve volt magyar nyelvű szakmai továbbképzés, nyilatkozta Benedek Ramóna hitoktató, a képzés egyik szervezője, így már nagyon várták az újabb alkalmat. A továbbképzést ezúttal is a budapesti Jézus Szíve Nővérek Társasága tartotta, Adrienn és Kriszta nővér részvételével. Az eseményre az egész megyéből jelentkeztek hitoktatók, óvónők, tanítónők, papok, sőt, a Babes-Bolyai Tudományegyetem római katolikus teológia fakultása révén egész Erdélyből érkeztek egyetemisták. Összesen körülbelül 35 résztvevőnek biztosítottak elméleti és gyakorlati felkészítést, illetve lelki gyakorlatot a szervezők.

Kétnapos képzés

A szombati nap folyamán, délelőtt több előadás hangzott el a tízparancsolat, szentmise és szentségek katekézise témájában, melyeket rendszerint rövid gyakorlat is követett. 1-1 témát alaposabban is elmélyítettek, új módszereket, témákat fejtettek ki, amelyek során könnyebben dolgozatnak együtt a gyerekekkel és az ifjúsággal. A továbbképzés célja, ahogy a hitoktató is kiemelte, az Örömhír, az evangélium még hatékonyabb átadása volt, a kapcsolatteremtés, és a lelki gyakorlatok révén a közösségformálás is. A résztvevőket és szervezőket megtisztelte jelenlétével Kiss Albert provikárius és Florian Negrutiu hittan tanfelügyelő is, aki a Jézus Szíve nővéreket már meg is hívta egy közös konferenciára a közeljövőben.

Szakképzés pontokkal

A szakmai továbbképzés a Pedagógusok Háza támogatásával jött létre, vagyis a résztvevők kreditpontokat kaptak a részvételért. A segédanyagokat, kazettákat, könyveket az előadók hozták, míg a helyszínt a Római Katolikus Püspökség és a Szent László Gimnázium biztosította. A szervezésben a Mallersdorfi Ferences Nővérek is segítettek. A képzésen a váradi résztvevők közelgő versenyüket is meghirdették iskolásoknak, a Szent László Gimnázium a biblia évében az „Ez a könyv a könyvek könyve,/ Szegény ember drága gyöngye” című Gárdonyi-idézetet adta címként a versenynek. A szakmai továbbképzést vasárnap reggel hálaadó szentmise zárta a Barátok templomában.

Nagy Anikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!