ERDON Helyi hírek

2008.09.26. 08:44

Krúdy–megemlékezés

<p>Szatmár megye - Hagyományteremtő Krúdy–megemlékezést szervez október 21–re a szatmárnémeti Ady Endre Társaság. Ez alkalommal felavatják az író emléktábláját az egykori jezsuita iskola (ma Unio Iskolaközpont) falán.</p>

— Ebben az évben, május 12–én volt Krúdy Gyula halálának a 75. évfordulója, október 21–én lesz a születésének 130. évfordulója — tájékoztatott Tóth–Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke. — Krúdy az Önvallomásaiban említi, hogy egy járt a szatmárnémeti jezsuita iskolába, s innen ment át a podolini iskolába. Ugyanitt  írja, hogy ezt az évet sohasem felejti el. Az a célunk, hogy egy emléktáblát avassunk fel egykori iskolájának falán, amely őrzi a nagy író emlékét, és figyelmeztet arra, hogy ez a nagy íróegyéniség életének egy részét Szatmárnémetiben töltötte el.

Az emléktáblát Kovács Albert lázári kőfaragó készíti. Az emléktábla felavatása október 17–én, 15 órakor lesz, 16 órakor egy irodalmi teadélután keretén belül Krúdy műveiből Önvallomások címmel lesz felolvasás, 19 órakor pedig az Astoria Szállóban A gyomor örömei címmel lesz gasztrofilozófiai est.

Mi a gasztrofilozófia?

— Ez egy egész szertartás, az evés és ivás összehangolása, s mellette beszélgetés is. Ha megindul a társalgás, akkor gondolatokat lehet cserélni, azonkívül, mivel vendéglőben vagyunk, folytatjuk a bor– és ételkóstolást. Ezt az eseményt az Ady Endre Társaság be szeretné venni az évi tevékenységei közé, hogy minden évben rendezzen Krúdyval kapcsolatos rendezvényeket. Az idei rendezvény kísérleti jellegű lesz. Jövőre mindez szervezettebben és hatékonyabban fog zajlani. Meghívott vendégeink az Óbudai Irodalmi Kör képviselői, akik a Kéry vendéglőben szoktak összeülni — Krúdy élete vége felé sokat járt ebbe a vendéglőbe. Ez a vendéglő most is őrzi a Krúdy–hagyományokat, van benne egy emlékszoba is. Az óbudai  vendéglő mostani tulajdonosai itt lesznek Szatmárnémetiben, hogy együtt készítsék el Krudy kedvenc ételeit az Astoria Szálló szakácsaival. A másik meghívott Vári Attila József Attila–díjas költő, akinek a verseiből olvasnak fel a Harag György társulat színészei. Ma már sajnos ott tartunk, hogy sem a fiatalok, sem az idősek nem foglalkoznak Krúdyval, csak azok tudnak valamit az íróról, akik látták a Szindbád című filmet.

Elek György

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!