ERDON Helyi hírek

2008.03.05. 16:44

Környezetvédelmi ellenőrzés büntetésekkel

<p>Bihar megye - Mircea Ghitea prefektus nemrég elrendelt egy tematikus környezetvédelmi ellenőrzést megyénk községeinek területén, melynek eredményét sajtótájékoztatón ismertette.</p>

Elsősorban azt ellenőrizték, hogy a polgármesterek mennyiben tesznek eleget e területen reájuk háruló feladatoknak, mint a közterületek tisztántartása, a folyóvizek szennyezésének megelőzése, stb. Az Országos Környezetvédelmi Gárda, a Bihar megyei Környezetvédelmi Felügyelőség valamint a Körösök Vízügyi Igazgatóság felügyelői 20 polgármesteri hivatalt ellenőriztek február 2-27 között.

Az ellenőrzés során igen sok helyen találtak illegális szemétlerakatott folyóvizek partján , utak közelében, és a helyhatóság nem intézkedett e lerakatok megszüntetése, a szemét elhordása érdekében. Ilyern szemétlerakatott, bár nem túl nagyot, találtak Mezőtelegden, Alsótótfaluban, Rényen, Vasaskőfalván, Kerpenyéden, Bihardobrosdon. Mi több, Esküllőn, Szászfalván, Rényen, Magyarremetén Borson, Báródon még a figyelmezető táblát sem tették ki, hogy "A szemét tárolása tilos!" Az utóbbiak 15 nap haladékot kaptak a táblák kihelyezésére.

Nem minden polgármesteri hivatal kötött szerzédést szemételtakarító szolgálatokkal. Például Belényes, Margitta, Tenke sem. Ezek a települések 30 nap haladékot kaptak, utána ismét ellenőriznek és büntetnek, mondta aprefektus.

Mivel több helyen a folyóvizek medrébe öntötték a szemetet, a meder elszűkült a hidak közelében, mely szintnövekedés esetén veszélyt jelent.

A tapasztalt rendellenességekért 13 esetben büntettek az ellenőrök összesen 114 ezer lejre (1,14 milliárd réghi lej). Mezőteleg poplgármesteri Hivatala például 10.000 lej büntetést kapott, Rényé 1.000 lejt, Szászfalváé 75.000 lejt és így tovább. Székelyhíd, Bors, Körösgyéres, Tenke megúszta figyelmeztetéssel, de az ellen őrzéseket év végéig folytatják, ahol rendellenességet találtak oda még vissztérnek a későbbiekben, mondta a prefektus.


Albert Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!