ERDON Bulvár

2008.12.01. 14:07

Újra víz alá kerül Velence a nap derekára

<p>Újra víz alá került hétfőn Velence utcáinak és tereinek nagy része; a tenger szintje 160 centiméterrel emelkedik meg a nap közepére a szokásoshoz képest.</p>

Várhatóan harmincéves vízszintrekord dől meg most  - jelezte a helyi árapályfigyelő és -előrejelző intézet. A város cölöpökre épített részeiben - ezen belül a Szent Márk tér környékén - már délelőtt víz borította az utcákat. Közlekedni máris nagyon nehéz a történelmi belvárosban. A vízszint emelkedésének oka a kitartó, erős déli szél és a napok óta tartó zord időjárás, a sok eső és hó.

Massimo Cacciari velencei polgármester kérte a lakosokat és a turistákat, hogy ha nem szükséges, ne hagyják el otthonukat, szálláshelyüket. Legutóbb egy hónappal ezelőtt volt magas vízállás (aqua alta) az északolasz városban. A legmagasabb tengerszint 42 éve, 1966. november 4-én sújtotta Velencét: akkor 194 centiméteres magasságban borította el  a víz a város utcáit és tereit. Azzal egy időben az ország egész területén katasztrofális áradások voltak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!