Erdély hírei

2018.10.04. 19:36

Évadnyitó a Kolozsvári Nemzeti Román Operában

A Kolozsvári Nemzeti Román Opera a 2018-2019-es évadot Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájával nyitotta meg.

A Kolozsvári Nemzeti Román Opera a 2018-2019-es évadot Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájával nyitotta meg.Az előadás a „Pergolesi Spontini” Alapítvánnyal való együttműködés eredménye, Olaszország romániai nagykövetségének védnökségével.

A Pillangókisasszony vagy Madama Butterfly a világon a legtöbbször játszott Puccini- mű. Ősbemutatója 1904. február 17.-én a milánói Scala Operaházban volt, azonban nem nyerte meg a közönséget, bukást jelentett. Puccini átírta az operát. Az átdolgozott változatát a Bresciai Színházban vitte színre, 1904. május 28-án. Óriási sikert aratott, világhírűvé vált. Jelenleg a világ operaházainak repertoárjában szerepel. John Luther Long 1898-ban írt elbeszélése alapján, David Balesco drámát írt „Madama Butterfly” címmel. Puccini 1900-ban Londonban látta darabot, nagyon megtetszett a téma. Visszatért Olaszországban. Miután megszerezte megzenésítési jogot, megalkotta a „Madama Butterfly” című operáját. A librettót Belasco nyomán Giuseppe Giacosa és Luigi Illica írták. Puccini tanulmányozta a japán zene sajátosságait, a szokásokat, szimbólumokat. Felkereste a Viareggióban nyaraló japán követ feleségét, aki japán népdalokkal ismertette meg. Az opera cselekménye Nagaszakiban játszódik le. Cso-Cso-Szán és B. F. Pinkerton története, a fiatal nő tiszta szerelméről, tragikus életéről szól.

A Kolozsvári Nemzeti Román Operában G. Puccini Pillangókisasszony bemutatója koprodukció eredménye. A produkció alkotói neves olasz szakemberek és a Kolozsvári Román Opera énekművészei.

Rendező: Matteo Mazzoni. Díszlettervező: Benito Leonori. Jelmeztervező: Patricia Toffolutti. Fény-technika: Ludovico Gobbi. Videóeffektusokat megvalósít: Mario Spinaci, Riccardo Cecchetti. Vezényel: David Crescenzi. Matteo Mazzoni rendező és David Crescenzi, az opera művészeti igazgatója, karmester neve ismerős a hazai operakedvelők körében. A Kolozsvári Román Operában rendezte Gaetano Donizetti „Szerelmi bájital” című alkotását, vezényelt David Crescenzi. (Erdon: Szerelmi bájital a Kolozsvári Nemzeti Operában, 2018. 03. 1)

Szereposztás

Főbb szerepekben színre lépnek: Carmen Gurban (Cso-Cso-Szán), Iulia Merca (Szuzuki), Cezara Diță (Kate Pinkerton), Marius Vlad Budoiu (B. F. Pinkerton), Geani Brad (Sharpless). Közreműködik a Román Opera Zene- és Énekkara. Kórus vezetője: Corneliu Felecan.

A Pillangókisasszony bemutatójára Kolozsváron került sor. Azután a díszleteket és a jelmezeket átviszik Olaszországba, ahol olasz művészekkel mutatják be a Puccini- művet. A produkció költségvetése 80000 euró, amely megoszlik a két intézmény között- mondta Florin Estefan, a Kolozsvári Román Opera igazgatója az évadnyitó sajtótájékoztatón.

A Kolozsvári Nemzeti Opera támogatja a nagyváradi Görögkatolikus püspöki palota helyreállítását.

Október 28-án Giuseppe Verdi Requiem című művét mutatják, Gheorghe Roșu, a Kolozsvári Zeneakadémia professzorának, énekművészének emlékére. Vezényel Cristian Mandeal. Az előadás karitatív mozzanatot is tartalmaz. A Kolozsvári Román Opera támogatja a Görögkatolikus egyház kezdeményezését, hogy a közönség pénzt adományozzon a mostanság leégett nagyváradi Görög-katolikus püspöki palota helyreállítására.

Centenáriumi évben

November 25.-én Dan Variu zeneszerző Poveste românească című, a románok történelmére fokuszáló alkotását, zenei freskóját tekintheti meg a nagyérdemű. Vezényel: Adrian Morar. Művészeti rendező: Ina Hudea. Díszlettervező: Anca Pintilie.

Giacomo Puccini Triptichon című operája a Kolozsvári Román Operában

December 14-én G. Puccini Triptichon című művét fogják színre vinni. A Triptichon három egyfelvonásos operából álló sorozatának címe. Ősbemutatója 1918-ban a New York-i Metropolitan Operaházban volt. A Kolozsvári Román Operában Alice Năstase Buciuta: Marina, Marina, Marina- Marina Krilovici című könyvét is bemutatják. A gazdag képanyaggal rendelkező 252 oldalas könyv a neves szopránénekesnő, Marina Krilovici (1942, Bukarest) életpályájára fókuszál.

A 2018-2019-es évad repertoárja a jövő évi költségvetéstől függ - hangsúlyozta az intézmény igazgatója.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!