Erdély hírei

2018.10.19. 10:09

Csoóri Sándor-emléknap Kolozsváron

A költő halálának második évfordulója alkalmából Csoóri Sándor -emléknapot tartanak Kolozsváron, a Magyar Operában.

A költő halálának második évfordulója alkalmából Csoóri Sándor -emléknapot tartanak Kolozsváron, a Magyar Operában. A jeles eseményen, október 18.-án délután 16 órai kezdettel a Csillagkapu című produkciót tekintheti meg a közönség, melyet 19 órától Csoóri Sándor- emlékműsor követ.

A Csillagkapu Csoóri Sándor, 2018 májusában megjelent, összegyűjtött gyermekversei alapján készült produkció, amely egyszerre rendhagyó könyvbemutató, és iskolán kívüli tanóra: a költeményeket népi kultúránk tradíciói, a naptári év ciklikusságához kötődő hagyományaink dramatizálják.

A játékmester Novák Péter, a Fölszállott a páva tehetségkutató műsorvezetője, térben és időben kalauzolja a gyerekközönséget: hány nap van egy esztendőben? Mire jó a kalendárium? Milyen évszakokat ismerünk? Hát ünnepeket?

Az előadás keretei észrevétlenül alakulnak ki, ahogyan szereplői is a nézők közül lépnek a játéktérbe.

Fellépők: Parapács Zenekar, a 2012-es Fölszállott a páva győztese, Kispendely énekegyüttes, a 2015-ös Fölszállott a páva résztvevői, a Székesfehérvári Pulutyka.

Gyermektáncegyüttes, a 2015-ös Fölszállott a páva résztvevői. A verseket Kelemen László és Sebő Ferenc zenésítette meg.

Csoóri évszakokhoz, népszokásokhoz, családjához és emlékeihez kötődő versei, hol dalolva, hol megzenésítve, hol prózában csendülnek fel, ékes anyanyelvünkön tanítva tradíciók elevenségére, megélésük szépségeire.

CSOÓRI SÁNDOR EMLÉKEST

Az estet Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke nyitja meg. Így lásson, aki látni akar című versét a költő tolmácsolásában, Berzsenyi elégiája című versét a költőtől hallhatjuk hangfelvételről. Részletek hangzanak el a Tenger és diólevélből c. esszéből. Kalotaszegi muzsikát hallunk a Parapács Zenekartól. Énekel Navratil Andrea, táncol a Kalotaszeg Legénytársulat. Csoóri Sándor verseit Császár Angela és Rátóti Zoltán színművészek mondják el. Csoóri Sándor Sütő Andrásnak ajánlott, Elmulasztott utak c. verse hangzik el felvételről. Diákévek harangzúgásban - részlet a költő pápai templomi élményéről, valamint Kodály Zoltán: Jézus és a kufárok című kórusművét a Kolozsvári Magyar Opera énekkara adja elő Kulcsár Szabolcs vezényletével.

Műsorvezető: Pálfy G. István.  A műsor anyagát válogatta Dr. Balogh Júlia az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

Csoóri Sándor (1930-2016) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth-, kétszeres József Attila-, kétszeres Magyar Örökség és Herder-díjas magyar költő, prózaíró, közéleti ember, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!