Egészségbiztosítás

2020.02.20. 15:01

Felmérés: A romániai lakosság több mint felének nincs magán-egészségbiztosítása

A romániaiak több mint felének nincs magán-egészségbiztosításuk, és nem is terveznek ilyent kötni a következő hat hónapban – derül ki egy online felmérésből, amelyet a Mindent az egészségbiztosításokról elnevezésű országos tájékoztató kampány keretében végeztek.

Male medicine doctor hands holding red toy heart in front of his chest closeup. Medical help, cardiology care, health, prophylaxis, prevention, insurance, surgery and resuscitation concept

A felmérés szerint a válaszadók 48 százaléka mondta azt, hogy nem végez évente teljes körű kivizsgálást. Közülük 30 százalék az időhiánnyal magyarázta ezt, 18 százalék túl bonyolultnak tartja a folyamatot, 13 százalék pedig úgy véli, nincs szüksége rá, mert egészséges.

A közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy tízből hét romániai lakos (69%) az interneten tájékozódik arról, hogy bizonyos tünetek milyen betegségre utalhatnak. Közülük 48 százalék vallotta azt, hogy a világhálón való tájékozódás után orvoshoz fordult, 22 százalék valamilyen természetes gyógymódot választott, 13 százalék öngyógyszerezéssel próbálkozott, 17 százalék pedig semmit sem tett.

A megkérdezettek többsége (81 százalék) azt mondta, hogy enyhébb betegségek – például megfázás, gyomorrontás, fejfájás stb. – esetén öngyógyszerezéshez folyamodik, és csak 14 százalék állítja, hogy soha nem tett ilyent.

A válaszadók 52 százalékának nincs magán-egészségbiztosítása, és nem is tervez ilyent kötni a következő hat hónapban, 19 százaléknak szintén nincs, de tervez lépni ez ügyben a következő félévben.

Ugyanakkor a megkérdezettek 29 százaléka azt mondta, hogy havonta 50 és 100 lej közötti összeget szánna magán-egészségbiztosításra, 16 százalék 50 lejnél kevesebbet, 14 százalék 100 és 300 lej közötti összeget, 5 százalék pedig 300 lejnél nagyobb összeget fordítana erre. 36 százalék nem lenne hajlandó havonta pénzt adni erre a célra.

Az online felmérés két szakaszban készült (2019. november 20-a és december 11-e, valamint 2020. január 20-a és február 10-e között), 5824 személy (59% nő, 41% férfi) megkérdezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!