Digitália

2024.03.20. 06:00

Agyunk bajban van: az emberek közel fele neurológiai betegségekben szenved

Egy új kutatás becslése szerint világszerte az emberek csaknem fele olyan betegségekkel él, mint az Alzheimer-kór, a stroke vagy az epilepszia.

MW

Forrás: Shutterstock

Az agyunk sokkal rosszabb állapotban van, mint gondolnánk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és mások friss kutatásai szerint a világ népességének csaknem fele neurológiai betegségekben, például Alzheimer-kórban, stroke-ban vagy epilepsziában szenved. Összességében ezeket a neurológiai problémákat a fogyatékosságok és betegségek vezető okának tekintik.

Mindez a Global Burden of Diseases (GBD) tanulmányból, egy hosszú távú kutatási projekt számaiból derül ki. A GBD az egészségügyi zavarok és betegségek okozta ártalmakat próbálja nyomon követni. A GBD projekt egészét a Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézete (IHME) irányítja, ez a legutóbbi elemzés pedig a WHO tudósainak az együttműködésével készült. A jelentésekhez használt egészségügyi és halálozási adatokat a kormányoktól, kórházaktól és más forrásokból gyűjtötték össze a világ minden tájáról.

A korábbi GBD-vizsgálatok megkísérelték kiszámítani bizonyos neurológiai szövődmények számát. A The Lancet Neurology folyóiratban ebben a hónapban megjelent új tanulmány szerzői szerint azonban még nem készült teljes számbavétel az agyunkhoz és idegrendszerünkhöz kapcsolódó összes betegségről, például az idegrendszeri fejlődési rendellenességekről. Ehhez a tanulmányhoz a tudósok összesen harminchét állapotot vizsgáltak, köztük a migrént, görcsrohamokat, valamint a demencia különféle formáit.

A tanulmány szerzői szerint 2021-ben körülbelül 3,4 milliárd ember (a világ népességének 43%-a – nem elírás!) élt legalább egy ilyen neurológiai betegséggel. A betegségek más csoportjaihoz, például a fertőző betegségekhez képest

ezek a neurológiai bajok a rossz egészségi állapot és a fogyatékosság vezető okai.

Ez az emberiség felére nehezedő teher azonban nem érzékelhető mindenütt, mivel a neurológiai halálozások és megbetegedések körülbelül 80%-a az alacsony és közepes jövedelmű országokban következik be. Az egészség elvesztéséhez vezető tíz fő ok közé tartozik a stroke, az újszülöttkori encephalopathia, a migrén, a demencia és a diabéteszes neuropátia (az előrehaladott cukorbetegség által okozott idegkárosodás).

„A neurológiai állapotok óriási szenvedést okoznak az általuk érintett egyéneknek és a családoknak” – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója az eredményeket ismertető közleményében.

„Fel akarjuk hívni a figyelmet a mielőbbi beavatkozás fontosságára, hogy az egyre több neurológiai betegségben szenvedő ember hozzáférhessen a szükséges minőségi ellátáshoz, kezeléshez és rehabilitációhoz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!