Számadás

2020.05.26. 10:35

A Bihar megyei közegészségügy két hónapos járványvédelmi tevékenysége

A március 15. és május 15. közötti időszakban végzett járványvédelmi tevékenységét összesítette a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP).

Femeia de 38 de ani confirmata cu coronavirus la Timisoara, aflata in izolare la domiciliu dupa o vizita in Italia, a fost preluata de echipa speciala a ISU Timis si transportata in conditii de maxima securitate la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes. Vineri, 28 Februarie 2020 . DANI AMARIEI / MEDIAFAX FOTO

Fotó: Dani Amariei / Mediafax

A sajtónak eljuttatott, dr. Daniela Rahotă ügyvezető igazgató által jegyzett közleményből megtudjuk, hogy az említett két hónapos időszakban a közegészségügyi igazgatóság végezte a járványügyi vizsgálatot a megye közúti és vasúti határátkelőinél, vagyis Borson, Biharpüspökiben, Nagyszalontánál, Érmihályfalvánál és Székelyhídnál. Ezt a huszonnégy órás szolgálatot a DSP huszonkilenc alkalmazottja és rezidens orvosok végezték el. A DSP kilenc munkatársa összesen 3232 mintát vett a RT-PCR tesztek elvégzésére az említett időszakban. A mintavételeket a páciensek otthonában, a karanténokban, intézményekben és bentlakásokban végezték el.

A karanténokban tartózkodó 2808 személyt a DSP tíz alkalmazottja felügyelte, ők vezették a vesztegzár alá helyezettek névsorát, ők ellenőrizték naponta a karanténban lévők egészségi állapotát, ők állították ki a vesztegzár lejártakor az epidemiológiai jóváhagyást azok számára, akik tünetmentesek voltak és tesztjük is negatív lett, és a DSP munkatársai voltak azok is, akik kiengedték a karanténból az embereket. A közegészségügyi igazgatóság emberei felügyelték 35 olyan otthoni elkülönítésben lévő személynek az egészségi állapotát, akiknek nincs háziorvosuk. A DSP tizenkét munkatársa vezette a házi elkülönítésben lévőkre, a vesztegzár alatt tartózkodókra és a fertőzésgyanús beutaltakra vonatkozó adatbázist, és ugyancsak a DSP vette nyilvántartásba a házi elkülönítésben lévőknél elvégzett járványügyi vizsgálatok után mindazoknak a személyeknek az adatait, akikkel az elkülönítésben lévők érintkezésbe léphettek.

Az említett két hónap alatt a DSP 518 járványügyi vizsgálatot végzett, és a fertőzöttek adatait bevezette az országos adatbázisba. A közlemény leszögezi, hogy az epidemiológiai vizsgálat nem büntetőjogi, hanem szakorvosok által végzett, az országos közegészségügyi igazgatóság által kidolgozott módszertan alapján elvégzett vizsgálat, mindazonáltal az ügyészek kérésére adatokat szolgáltatott a büntetőjogi vizsgálatokhoz is.

A DSP tizenöt egészségügyi felügyelője közegészségügyi ellenőrzéseket végzett az említett időszakban 56 egészségügyi intézményben 11 cégnél és 911 házi elkülönítésben lévő személynél (utóbbit a rendőrség és a helyi rendőrség munkatársaival közös munkacsoportokban); megoldott a lakosságtól beérkezett 38 bejelentést, továbbá kilenc bírságot rótt ki összesen 160.000 lej értékben és 17 liternyi biocid terméket vont ki a kereskedelemből.

A DSP válaszolt a magánszemélyek (79 megkeresés), közintézmények és közigazgatási egységek (137), az egészségügyi egységek, valamint az Orvoskamara (342), a gazdasági szereplők és a civil szervezetek (127) megkereséseire, bejelentéseire, és huszonnégy órás szolgálatban reagált a telefonos megkeresésekre. A megyei közegészségügyi igazgatóság munkatársai összesen 59.165 kilométert tettek meg az említett időszakban járványvédelmi megfontolásból, az intézmény 180 sajtóközleményt, kommünikét és pontosítást adott ki, illetve folyamatosan kommunikált az illetékes helyi és országos járványvédelmi hatóságokkal, valamint mind a százegy Bihar megyei közigazgatási egység képviselőivel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!