Bihar hírei

2019.01.21. 08:56

Jótékonysági bál az egymásért kiállás jegyében

A 11. Magyar Kultúra Napi Jótékonysági Bált rendezték meg szombaton este Székelyhídon. Idén sem maradt el a bálkirálynő megválasztása, az aukció során 27.100 lej gyűlt össze. Összesen öt országból érkezett vendégeket köszönthetett Béres Csaba polgármester.

A 11. Magyar Kultúra Napi Jótékonysági Bált rendezték meg szombaton este Székelyhídon. Idén sem maradt el a bálkirálynő megválasztása, az aukció során 27.100 lej gyűlt össze. Összesen öt országból érkezett vendégeket köszönthetett Béres Csaba polgármester.

„Hölgyeknek nagyestélyi, férfiaknak öltöny viselete ajánlott” – ez volt olvasható a meghívóban, amit a székelyhídi Magyar Kultúra Napi Jótékonysági Bál szervezői szétküldtek, de mivel már a 11. alkalomról volt szó, ezt bizonyára már csak a megszokás miatt írták oda, hiszen szombaton este szebbnél szebb frizurákkal és sminkekkel kiegészített ruhakölteményekben jelentek meg a csinos hölgyek, fess kísérőik társaságában. A házigazdák pohár pezsgővel várták az érkezőket a Múzeum épületében, mindjárt az ülésrendet is tudatva. Az esemény „hivatalos” (bár inkább családiasnak lenne mondható) része szokás szerint azzal kezdődött, hogy Béres Csaba polgármester, Horváth Anna, az országos RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke, a bál fővédnöke, illetve Nagyfalusi Éva otthonvezető kíséretében bevonultak a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó Gyermek Jézus Otthon (mely javára lehet jótékonykodni) gyerekei. Marosán Csaba, a kolozsvári színház művésze műsorvezetői tisztségében elsőként Béres Csabát szólította mikrofonhoz. A bált megnyitó polgármester az immár 11. eseményt egy csodának nevezte, bizonyítékaként annak, hogy jó emberek sok munkával jó dolgokat tudnak megvalósítani. Összesen öt országból érkezett vendégeket köszönthetett, kiemelten Horváth Annát, aki fogalmazása szerint „fényt gyújtott és reményt adott a romániai politikai életben” (utalás a Kolozsvár volt alpolgármestere elleni koncepciós eljárásra és annak kiállására – szerz. megj.), hozzátéve: meghívása nem véletlen, hanem a szolidaritás kifejezése a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke mellett. Következett a gyerekek „ajándéka”, két énekszám, melyek előadásába besegített Tihanyi Dániel, a Magyarock Dalszínház művésze: előbb a Soha nem adjuk fel című dal hangzott el (eredeti előadók Rózsa Magdi, Révész Sándor, Caramel, Kiki és a Nemadomfel együttes), majd a Republic együttes Szeretni valakit valamiért című dala.

Egymásrautaltság

„Vannak, lehetnek olyan pillanatok mindannyiunk életében, melyeket az egymásrautaltság határoz meg, amikor fontos, mások hogyan viszonyulnak hozzánk. Olyan társadalomban élünk, ahol egyre nagyobb a bizalmatlanság, a gyanakvás. Mi, kisebbségben fokozottan érezzük a sebezhetőséget, a manipulálhatóságot”, kezdte beszédét Horváth Anna. Kifejtette: ilyen körülmények között jobban kell törekedni, hogy erős közösség legyünk, majd Böjte Csaba szerzetest idézte: „nemcsak a célt kell látni, de az oda vezető utat is vállalni kell”. A politikus megköszönte Béres Csabának, hogy azok után, amikor „nem saját maga döntött arról, mikor hova utazhat”, tehát nem fogadhatta el a korábbi meghívásokat, nem adta fel, és újra csak számot tartott jelenlétére. Következett Tihanyi Dániel, az est kulturális védnöke, aki már saját produkcióként énekelte el Máté Péter: Ez itt az én hazám című dalát. Szabó Ödön képviselő egy tanulságos történet révén világított rá arra, hogy amikor már azt hisszük, álmunk dugába dől, lehet éppen akkor lép a megvalósulás útjára. Mindez Böjte Csabának, a Szent Ferenc Alapítvány létrehozójának szolgálatára utalt, aki „bölcsőt teremtett, lecsendesítette a világot és megmutatta az isteni szeretetet”. A polgármester is köszöntötte a 60. születésnapját ünneplő szerzetest, aki hosszas taps közepette állt a mikrofonhoz. (Előzőleg, napközben a helyi katolikus templomban tartott szentmisén is köszöntötték Böjte Csabát, melynek megható pillanatában az otthon gyerekei nem egy, de hat tortával lepték meg, mindegyiken egy 10-es számmal – szerz. megj.). Böjte Csaba ezúttal is közvetlen hangvételű beszédében arról beszélt, hogy ahogyan a magyar kultúra magába foglalja például a zenét és a táncot, úgy belefér az egymás segítése is. Utóbbi keresztényi feladatunk is, ahogyan a kereszténység lényege a „kapcsolattartás” Istennel, ennek jegyében hirdették meg a Mennyei Atya Évét, ami egy „szent utazás”. A szerzetes a maga stílusában figyelmeztetett: merjük meghallani a hívó szót, hiszen „ez a Föld nevű projekt nem véletlen!”

Mosd fehérre…

Az újabb taps elültével a Himnusz hangzott fel, majd a műsorvezető a tavaly elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatótól idézett: addig vagyunk magyarok, míg magyarul énekelünk és táncolunk. Ezzel fel is vezette a megnyitó műsoros részét, melyben előbb a helyi Zajgó néptánccsoport 3 párja állt a közönség elé, majd Rúzsa Magdi Mosd fehérre című dalára a Tini Dance Center két táncosa, Erdei Fanni és Marcu Patrik adta elő a bál nyitótáncát. Őket a teljes TDC követte, melynek tagjai a maguk koreográfiájának befejezésével a társaság tagjait invitálták egy keringőre, ezzel meg is kezdődött a báli mulatság a President együttes zenéjére. Felszolgálták a menüt is, később pedig a jótékonyság jegyében licitálni lehetett a falakon közszemlére tett képzőművészeti alkotásokra, az összegyűlt 27.100 lejt, mint már említettük, a helyi Gyermek Jézus Otthon működtetésére ajánlották. A tombola győztese egy hajdúszoboszlói, teljes ellátásos hétvégét nyert. Idén sem maradt el a bálkirálynő megválasztása, a győztes Szilágyi Cynthia Natália, udvarhölgyei Gherdán Brigitte és Füzesi Mónika. A bálhoz az éjszaka folyamán a táj is hozzáöltözött: újra hullott a hó, elegáns fehérben kísérte haza a bálból távozókat.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!