Bihar hírei

2018.08.10. 11:15

Széttáncolták cipőiket Dabason

A nyár végéhez közeledve az Ezüstperje néptánccsoport tagjaiként egy kiruccanásban vehettünk részt két kísérőnk és állandó táncoktatóink, Sütő Judit és Szabolcs társaságában.

A nyár végéhez közeledve az Ezüstperje néptánccsoport tagjaiként egy kiruccanásban vehettünk részt két kísérőnk és állandó táncoktatóink, Sütő Judit és Szabolcs társaságában.

A Budapesthez közel eső Dabason tartott néptánctáborba utaztunk, ahol szó szerint széttáncoltuk a cipőinket a különböző Kárpát-medencei néptánccsoportok társaságában, akikkel a tábor végére nagyon jó barátság alakult ki. Az esemény július utolsó hétfőjén, azaz 30-án kezdődött. A tábor vezetői kedves fogadtatásban részesítettek minket. Miután elfoglaltuk légkondicionálóval felszerelt szállásunkat (ez nagyon jól jött a hőségben) és tájékoztatást kaptunk az előttünk álló tábor menetéről, máris belecsaptunk az ismerkedésbe. Szórakoztató kérdezz-felelek játékok által ismerkedtünk egymással és szépen lassan kialakultak a korcsoportok alapján beosztott tánccsoportok. A tábor legfiatalabbjainak felcsíki táncokat, a középső korcsoportnak szatmári táncokat oktattak, mi, a legidősebbek pedig szentiványi táncokat tanulhattunk. A csoport beosztásai után elküldtek minket a tánccipőinkért és máris megkezdődött az első oktatási óra. Oktatóink Janibá’ (Szente János) és Eszti néni (Cseke-Marosi Eszter) lettek, akik személyében csodálatos embereket ismerhettünk meg. Kedvesek, gyerekszeretőek, humorosak és mosolygósak voltak. Nem is pazaroltuk sokáig az időnket, azonnal nekiláttunk a szentiványi táncok elsajátításának. A két órás oktatás, majd rövid pihenő után táncház kezdődött, melyen a helyi polgármester, illetve a gimnázium igazgatója is részt vett, akik ezúttal hivatalosan is megnyitották a néptánctábort. A megnyitót követően moldvai, szatmári és sok egyéb tájegység táncait ropva, népdalait énekelve buliztunk éjfélig. Reggelente 8 órakor volt az ébresztő, 9 órától pedig a rendszeres táncoktatás. Két óra kemény munka végeztével a jól megérdemelt ebéd és a csendes pihenő után a táborozók számára megrendelt dabasi kisvonatra ültünk, népdalokat énekelve elrobogtunk a helyi strandra, ahol lehűthettük magunkat a nagy forróságban. Este ismét táncház kerekedett, mely egész héten a nap záróprogramjává vált.

Aktív pihenés

Minden délelőtt és délután két-két órás táncoktatás volt, melyek között a tábort szervező Gáborok (Farkas Gábor, Jeszenői Gábor és Czibolya Gábor) és segítőik különféle sportvetélkedőkkel, csoportjátékokkal, szabadidős programokkal gondoskodtak az aktív pihenésről. Sikeresen lehűtöttek minket a nagy forróságban a vízi bombázással, melyben több száz vizes lufit dobálhattunk egymáshoz. Kreatív feladatban egy népdalt kellett saját ötletek alapján feldolgozni, majd ezeket zsűri előtt előadni. Egyesek csak eljátszották a kapott népdal sorainak történéseit, mások egy újabb történetet fontak köré, de voltak olyanok is, akik csak a dallamot hagyták meg, s egy teljesen új szöveggel adták elő a feladatul kapott népdalt. Ezek a műsorszámok nagyon viccesre sikerültek, sokat nevettünk rajta. A versenyező csapatok összeállításakor nagy hangsúlyt fektettek a szervezők a barátkozás lehetőségeire, hisz minden csapat a különböző országokból, illetve településekről érkező gyerekekből tevődött össze. Az egyelőre még csak ismerkedő gyerekek kénytelenek voltak közeledni egymáshoz, hisz csak a csapatmunka hozhatta meg számukra a pontszerzési lehetőséget. A tábor utolsó napján már csak a délutáni táborzáró gálára készültünk. A délelőtt folyamán tökéletesítettük az egész héten tanult táncanyagot, melyből még egy kis tánckoreográfia is kerekedett, ezt a gálaesten a saját viseleteinkben mutattuk be. Miután mindenki letáncolta a héten tanultakat, Dabas város polgármestere zárta be a tábort és búcsúzott el a gyerekektől. A búcsúest hajnalig tartó táncházzal végződött. Szombat reggel könnyes búcsút véve a táborvezetőktől, oktatóktól indultunk haza. Útközben kisebb kitérőt tettünk a szolnoki Reptér repülőmúzeumba, ahol főként katonai és háborúkban bevetett repülőket, helikoptereket, rakétákat és felderítőket láthattunk. 4D-s moziban átélhettük a repülés és az ejtőernyőzés élményeit, majd ezt követően buszra pattantunk, s meg sem álltunk hazáig. Úgy vélem, hogy ebben a táborban a táncóráknak és az esti táncházaknak köszönhetően a táborozók tánctudása a duplájára nőtt. Maga a tábor egy nagyon hangulatos hely volt wifi kód nélkül is, ahol nagyon sok barátság született. Felejthetetlen feltöltődés volt és remélem, hogy ezt jövőre is átélhetjük majd.

Kardos Nikolett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!