Bihar hírei

2018.07.23. 09:17

Hidroponikus melegházat avattak

Egy huszonéves vizesgyáni fiatalember a legmodernebb technológiájú, hidroponikus melegházat létesített cherry paradicsom termesztésére. Idén augusztusban már várható az első termés.

Egy huszonéves vizesgyáni fiatalember a legmodernebb technológiájú, hidroponikus melegházat létesített cherry paradicsom termesztésére. Idén augusztusban már várható az első termés.A 726 ezer eurós beruházás hetven százalékát az Európai Unió finanszírozta a romániai Mezőgazdasági Beruházások Finanszírozási Ügynökségén (AFIR) keresztül. A melegház felavatásán jelen volt az AFIR vezérigazgatója, Adrian Ionuţ Chesnoiu is, aki kiemelte többek között azt, hogy a most felavatott létesítmény önbizalommal töltheti el mindazokat, akik hasonló projekteket akarnak megvalósítani, illetve jelzésértékű azok számára is, akik faluhelyre kívánnak kiköltözni, mert a mezőgazdaság tisztes megélhetést biztosít. Hozzátette, hogy az ország észak-nyugati régiójában tizenkét projektet valósítanak meg az AFIR támogatásával, ezek közül hat Bihar megyében van. „Ez azt bizonyítja, hogy az itteni emberek nagyon szorgalmasak” – jegyezte meg.

Csúcstechnológia

A most felavatott melegház megálmodója a huszonkét éves Robert Muntean, aki örökölte nagyszülei vizesgyáni házát, és mint mondja, magától jött a gondolat, hogy uniós támogatásból egy melegházat hozzanak létre a házhoz tartozó közel háromezer négyzetméteres termőterületen. Az ultramodern, teljesen automatizált, hidroponikus melegház alapelve az, hogy a palánta nem a földben áll, hanem kókuszrostból készült speciális ágyba van ültetve, és mindegyik palántának a száránál van egy etetőcső, amin keresztül minden órában nyolc-tíz miligram oldatot adagolnak. Ez az oldat tartalmazza a különböző ásványi anyagokat, amire a növénynek szüksége van a növekedéshez. A melegházban mindent számítógéppel vezérelnek: a hőmérsékletet (van egy számítógépes időjárás-előrejelző központ), az ablakok és ajtók nyitását, illetve zárását, a ventilátorokat és a védőfóliát, ami szabályozza, hogy a növények mennyi napsugarat kapjanak. Van egy egy méter magas termelési zóna, ahonnan leszüretelik a terményt, majd a földre eresztik, és felkúszik a következő rész, így mindig a növénynek a felső része virágzik. A sajtónyilvános avatóünnepségen Robert Muntean elmondta, hogy a legújabb, Hollandiából származó technológiát alkalmazzák. Egyelőre hárman felügyelik a berendezéseket, de ez csak a kezdet, hamarosan még több dolgozóra lesz szükség, annál is inkább, mert augusztusban már várható az első termés.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!