Bihar hírei

2017.12.18. 12:51

Rendbe teszik az egykori bankszékházat

A XIX. század végén bankszékháznak emelték azt az épületet, melynek tatarozása a napokban kezdődött meg Érmihályfalva központjában. A városban lépésről lépésre újítják fel a középületeket.

A XIX. század végén bankszékháznak emelték azt az épületet, melynek tatarozása a napokban kezdődött meg Érmihályfalva központjában. A városban lépésről lépésre újítják fel a középületeket.

Érmihályfalva egyik emblematikus épülete található a Széchenyi tértől karnyújtásnyira, a Köztársaság és a Mester utca sarkán. Történetéről azt tudjuk Kovács Rozália helytörténész kutatása nyomán, hogy „1887-ben megalakult (a városban) a második pénzintézet, amelyet nem annyira a szükséglet, mint inkább az egyéni hiúság hozott létre, és a mindjobban erősödő első pénzintézet mellett számot tevő forgalmat nem is igen sikerült elérnie. Ez volt a Kereskedelmi és Iparbank nevű intézet.” Utóbbi székháza volt tehát az épület, mely napjainkban a város tulajdonában van, az önkormányzat megbízásából kezdődött meg a napokban a renoválása. A beruházással kapcsolatban Nyakó József polgármester elmondta, hogy az illeszkedik a városvezetők elképzelésébe, miszerint lépésről lépésre felújítják a középületeket, korábban több iskolaépület vagy a házasságkötő terem került sorra, ugyanakkor a lakosokat is szeretnék ezzel ösztönözni arra, hogy mindenki kövesse a példát a saját épületeivel kapcsolatban.

Nem bontják le

A szóban forgó épület állapotára jellemző volt, hogy már váltak le vakolatdarabok, sőt, téglák is hullottak, arról ne is beszélve, hogy beázott. Az utcai pletykák szerint az önkormányzat lebontásra ítélte, de erről szó sincs, szögezte le a polgármester: cserélik az arra rászolgált nyílászárókat, az új tetőszerkezetre új cserepek kerülnek és ahogyan az idő engedi, a falakat is újra vakolják. Az épületben működik egy fogyatékkal élő személyeket segítő központ, mely egy újabb helyiséget kért, hogy a gondjaira bízott emberek számára az ügyintézés mellett terápiás foglalkozásokat is tarthasson a későbbiekben, ezt természetesen meg fogják adni számára, mondta a polgármester.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!