Bihar hírei

2017.11.10. 11:52

Több mint háromezer emberhez jutottak el

Egy nap kevés ahhoz, hogy ki tudjuk fejezni az idősek iránti tiszteletünket, figyelmünket, ezért az Építsünk idősbarát közösséget! mozgalmon belül egy hónapon keresztül zajlottak a rendezvények.

Egy nap kevés ahhoz, hogy ki tudjuk fejezni az idősek iránti tiszteletünket, figyelmünket, ezért az Építsünk idősbarát közösséget! mozgalmon belül egy hónapon keresztül zajlottak a rendezvények.

Az RMDSZ nőszervezete által koordinált rendezvénysorozat évről évre gyarapodik és egyre változatosabbá válik – mondta el Biró Rozália parlamenti képviselő, a nőszervezet országos elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón. Az idén a Bihar megyei települések jelentős hányadában a polgármesteri hivatalok is csatlakoztak – ott, ahol magyar polgármester, alpolgármester van, a helyi tanácsok is felvállalták a szervezés nagy részét. Biró Rozália külön köszönetet mondott a szóban forgó önkormányzatoknak és szervező csapatoknak, s fel is sorolta az érintett településeket: Nagyszalonta, Rév, Érmihályfalva, Szalárd, Élesd, Bors, Paptamási, Biharidószeg és Biharfélegyháza, ezenkívül hamarosan Kiskerekiben és Fugyivásárhelyen is így fogják megszervezni az időseknek szóló rendezvényt.

Együtt imádkoztak

Összesen huszonhét rendezvény zajlott eddig, s 3100 idős ember vett részt ezeken a rendezvényeken – melyeket részint a polgármesteri hivatalok, részint a nőszervezetek, illetve a nyugdíjas egyesületek szerveztek meg. Ez utóbbiak is fontos részt vállaltak – Szalárdon két nyugdíjas egyesület jeleskedett a szervezésben, Érmihályfalván egy, Nagyváradon a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, Élesden pedig az alakulgató nyugdíjas egyesület.

Mint látják, a kezdeményezést elindító RMDSZ-nőszervezethez más entitások is csatlakoztak, a polgármesteri hivatalok nagyszerű együttléteket szerveztek, virágokkal, jelképes ajándékokkal, a helyi fiatalok közreműködésével, szeretetvendégséggel. Paptamásiban például több mint kétszázan vettek részt, egy hihetetlenül szép ünnepségen, ahol a református lelkésszel együtt imádkoztak.

Az RMDSZ nőszervezete egy köszöntőlappal kedveskedett az időseknek. Nagyváradon a színházban zajlott az ünnepség, melyen mintegy száz nagyváradi és kétszáz vidéki idős személy vett részt, s melyen a jeles meghívottak díjakat ajánlottak fel az időseknek. Biró Rozália ezúton köszönetet mondott a polgármestereknek, alpolgármestereknek, nyugdíjas egyesületeknek, Bihar megyei nőszervezeteknek a közreműködésért, s nem utolsó sorban a Szigligeti Színháznak, mely a nagyváradi rendezvény megszervezésében vállalt fontos szerepet.

Sajátos módon

Olyan települések is voltak, ahol az egyházak is részt vállaltak a szervezésben – például Élesden, Magyarkakucson, Verdresábrányon, Réven. Margittán a Caritas Catolica által működtetett Szent Antal idősek otthona együttműködött a Horváth János líceummal. Településenként sajátos módon zajlottak a rendezvények, eltérő módon jött létre az összefogás, hiszen mindannyian mások vagyunk, ettől színes a Bihar megyei magyar közösség – hangzott el.

Jövőre a fiatalokat is szeretnék bekapcsolni, hogy megmutassák, kell törődni az idősekkel, s ha nincsenek idős rokonaink, akkor akár a szomszédban lakó idős emberrel, vagy a nyugdíjas tanítónénikkel.

A rendezvények célja az, hogy minél több idős embert megszólítsanak, s elérjék, hogy a társadalom megbecsült tagjainak érezzék magukat, s olyan emlékekkel gazdagodjanak, melyek elkísérik őket az elkövetkezendőkben, bizonyságként, hogy vannak róluk szóló történetek, események.

Adatok

Nyugdíjasokkal kapcsolatos adatokat is ismertetett Biró Rozália. Mint ezekből kiderül, 2007 óta 180 ezerről 151 ezerre csökkent a nyugdíjasok száma Bihar megyében, miközben a megye lakosainak létszáma is csökkent, de kisebb mértékben, 625 ezerről 617 ezerre. S bár az átlagnyugdíj emelkedő tendenciát mutat – 2007 óta 282 lejről 929 lejre nőtt, ez még mindig nem elég egy méltóságteljes élet biztosítására. A következtetés: egyre nagyobb és szélesebb körű társadalmi összefogásra van szükség, hogy az idősek számára elfogadható hétköznapokat biztosítsunk. A Bihar megyei idősgondozók nagyszerű szolgáltatásokat nyújtanak, de az igény meghaladja a kínálatot. Nagyon sok idős él egyedül, nagyon sokaknak lenne szükségük önkéntesekre, akik segítenének ebben-abban, vagy akár csak felhívnák őket telefonon, hogy egy kicsit enyhítsék magányukat – hangzott el.

 Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!