Bihar hírei

2017.08.31. 12:47

Kiosztotta a sajtót Bihar megye prefektusa

Többször is kifogásolta egy tegnapi nyilvános eseményen Ioan Mihaiu bihari prefektus azt, hogy a sajtó a negatívumaikról is tudósít. ,,Ellentétezésképpen" pozitívumot is próbált mondani - vegyes sikerrel.

Többször is kifogásolta egy tegnapi nyilvános eseményen Ioan Mihaiu bihari prefektus azt, hogy a sajtó a negatívumaikról is tudósít. ,,Ellentétezésképpen" pozitívumot is próbált mondani - vegyes sikerrel.

„Mert mindig az történik, hogy ha valami negatívum van, akkor arról írnak négy cikket, ha valami rendben van, akkor meg egyet sem” - ilyen és ehhez hasonló megjegyzésekkel tarkította mondanivalóját tegnap Ioan Mihaiu prefektus, aki amúgy is eddig szokatlan módon szólalt fel az úgynevezett Prefektúrai Kollégium ülésén. Ez a megyefőnökség és a felügyelete alá tartozó összes megyei közintézmény vezetőinek, valamint a megyebeli polgármestereknek a fóruma – az üléseiken egyrészt egy-egy közintézmény szokott beszámolni tevékenységéről, másrészt szabadon felvethető konkrét gondok. A tanácskozás „Egyebek” napirendi pontjakánt azonban Mihaiu kisebb sajtótájékoztatót rögtönzött, pontosabban főleg egyes újságcikkekre reagált – ami a kollégium eddigi ülésein soha nem történt meg, az előző prefektusok hivatali ideje alatt sem.

Esetleg készen lesz

Azt vette zokon a kormánybiztos, hogy „a média olyasmikről tudósít, hogy nem készülnek el rendesen a közutak”, majd – mintha a trend az lenne, hogy valójában elkészülnek – hozzátette: „vannak jó példák is, de azokról nem írnak, na, de lehet, hogy csak tájékozatlanok”. Tételesen azt kifogásolta aztán, hogy a médiában megjelent: 600 milliós összegű, uniós támogatású projektről kötöttek szerződést, a Várad-Déva út felújítására, a 2020-ig szóló támogatási ciklus részeként, és a hazai munkamenetet ismerve megeshet, hogy akkor 2020-ig húzódik a felújítás. Nos, a prefektus szerint ez nem igaz, mert levezetése szerint akár már 2019-ben készen lehet... Hozzátette: szakaszokra osztották az utat, a mi térségünkben lévő részek közül pedig az egyiken „igenis most is dolgoznak épp”, így az egyik részt „van esély befejezni még idén, de ha nem, akkor jövőre, a másik biztosan nem lesz kész idén, de az is jól halad”.

Egy másik útügy, hogy az Élesd-Sólyomkővár szakaszon, amit most újítottak fel, már repedések vannak. A prefektus megkérdezte erről az ülésen az útkezelő jelen lévő képviselőjét, aki azt mondta: tudnak róla, ám a kivitelező már nem hajlandó kijavítani, ezért szerződést bontottak vele, és pénzt vonnak le tőle, amiből kijavíttatják az utat, de új kivitelezővel. Hogy mikor, az nem Váradon dől el, hanem az útkezelő kolozsvári regionális vezetésénél – ami további késlekedést hozhat.

Kitért aztán Mihaiu arra is, amiről idén is bőven írt a sajtó: hogy a váradi útlevélosztályon minden nyáron a kilencvenes éveket idéző tumultus, idegölő várakozás van, néha már hajnalban sorok alakulnak ki. A megyefőnök szerint „az ideinek a vége van épp már, és a csúcspontja során sem voltak különösen nagy bajok”... Hozzátette: „az egyik gond, hogy eddig az illetékeket is be lehetett fizetni ugyanott, de egy új törvény értelmében az államkincstár már nem delegálhat ilyen helyekre alkalmazottakat, ezért ez megszűnt – helyette a CEC-kel tárgyalunk, hogy ők létesítsenek egy befizetőpontot ott”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!