Bihar hírei

2017.05.29. 14:29

Első diákolimpia, érmihályfalvi helyszínen

Hétfőn délelőtt megkezdődött az érmihályfalvi Praszler Gyula stadionban az először megszervezett Kabos Endre Diákolimpia, melyen V. - XII. osztályos tanulók vesznek részt. Az első napon 10 iskola képviselői versengtek.

Hétfőn délelőtt megkezdődött az érmihályfalvi Praszler Gyula stadionban az először megszervezett Kabos Endre Diákolimpia, melyen V. - XII. osztályos tanulók vesznek részt. Az első napon 10 iskola képviselői versengtek.

A Bihar megyei Tanfelügyelőség, az érmihályfalvi Mezőgazdasági Főgimnázium és a Zelk Zoltán Általános Iskola, a város önkormányzata, valamint a Bihar megyei RMDSZ összefogásával első ízben szervezték meg a Kabos Endre Diákolimpiát, a Bihar megyei magyar tannyelvű V. - XII. osztályos diákok számára. Hétfőn délelőtt a Praszler stadionban regisztráltak sorra az érkező iskolák, ebből kiderült, hogy a helyiek mellett Semjénből, Szalacsról, Székelyhídról, Körtvélyesről, Félegyházáról, Tamásiból, Borsról, illetve a nagyváradi I. Vulcan és T. Vuia iskolákból érkeztek ifjú sportolók.

Újabb sportrendezvény

Őket és tanáraikat elsőként a szervezők nevében Zeffer Tímea, a középiskola igazgatónője köszöntötte, kifejtve: nem cél, hogy mindenki élsportoló legyen, de a sport rendszerességre, a mozgás örömére nevel. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes a diákoknak és tanáraiknak köszönte meg a részvételt, úgy vélve, hogy a sport (is) az életre nevel, arra, hogy bárhol, bármikor tudjuk jól érezni magunkat. Botházy Nándor, az RMDSZ sportért felelős ügyvezető alelnöke ismertette, hogy a szervezett a már sikeres Tulipán és Mikulás Kupa, a Bodola-díj átadása mellet egy újabb eseményt akar meghonosítani, melynek célja lehet a sport népszerűsítése mellett akár a kiválasztás, tehetségkutatás is. Nyakó József polgármester elmondta: a város azonnal igent mondott a felkérésre, az első alkalom még a tapasztalatszerzés ideje, de ő lelki szemeivel már azt is látja, hogy pár év múlva az egyes iskolák akár saját zászlaik alatt vonulnak a megnyitóra.

Három napon

Csengeri Csongor, az általános iskola igazgatója a technikai tudnivalókat ismertette, például, hogy melyik versenyszámot hol, mikor bonyolítják le: igénybe vették a Praszler stadion gyepszőnyegét, a körülötte lévő futópályát, a végében lévő betonpályát, a szomszédos iskola tornatermét és a sportcsarnokot, sőt, pár órára a közeli Malom utcát is lezárták a forgalom elől. Az első napon atlétikai számok, foci, kézilabda, asztalitenisz, erőpróba szerepelt a programban. Keddre már további iskolák jelezték érkezésüket, a verseny harmadik, egyben befejező napja június 8, csütörtök lesz.

Ki a névadó?

Kabos Endre háromszoros olimpiai bajnok magyar vívó volt, aki 1906. november 5-én született Nagyváradon. Kardvívásban és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett, de nemzetközi szintű eredményeit kardvívásban érte el. 1932-ben Los Angelesben, majd 1936-ban Berlinben a magyar csapat tagjaként olimpiai bajnoki címet nyert. Az egyéni versenyen 1932-ben bronzérmes, 1936-ban olimpiai bajnok lett. Hat Európa-bajnoki címe közül kettőt egyéni versenyen nyert.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!