Bihar hírei

2017.02.15. 12:09

Támogatják az "idényen kívüli" paradicsomtermesztést

A hazai termelő és termék favorizálása a célja annak a programnak, melynek keretében az állam támogatást ad az év eleji és év végi paradicsomtermesztésre.

A hazai termelő és termék favorizálása a célja annak a programnak, melynek keretében az állam támogatást ad az év eleji és év végi paradicsomtermesztésre.

Portálunkon már megírtuk, hogy a 2017-es év első intézkedéseként egy olyan úgynevezett paradicsom-programot bocsát útjára a mezőgazdasági minisztérium, amely egyrészt támogatni kívánja a termelőket, megbízható jövedelmet biztosítva, másrészt pedig szélesítve a zöldségek piacát újra vissza akarja szerezni a hazai termesztésű paradicsom megbecsülését. A részletekről Antal Jánost, a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság tanácsadóját kérdeztük, aki a hatáskörébe tartozó régióban tájékoztatókat is tart(ott) a szóba jöhető gazdálkodóknak. Mint megtudtuk, kertészkedőre és fóliasátorban, üvegházban termelőkre vonatkozik a projekt: az állam 3000 euró támogatást ad 10 ár terület után, melyről 2 tonna paradicsomot kell eladjon a termelő, vagyis 2 kg-ot lapméterenként, bizonyítottan.

Kétszer ellenőriznek

Ez szakmai szemmel azt jelenti, hogy a paradicsomtő 1. és 2. "emeletéről" kell eladni a paradicsomot bárkinek, aki az átvételről bizonylatot tud adni, a többi termést természetesen annak adja a gazda akinek akarja, de arról már nem kell elszámolnia. A tavaszi szezon 2 tonnáját május 31-ig, az ősziét december 27-ig kell értékesíteni. Az igazgatóság szezononként kétszer ellenőriz: telepítéskor és az első virágzáskor. A projekt célja egyértelműen az, hogy kiszorítsa a piacról az import árut és segítse a hazai termelőket, ezért is vonatkozik az év eleji és végi periódusokra, amikor a hazai termelés holtidényét kihasználva elárasztják a piacokat, áruházakat az import áruval. A gazdák, akik érdeklődnek a lehetőség iránt, keressék fel a Mezőgazdasági Igazgatóság területileg illetékes tanácsadóit, akiktől további információ mellett űrlapokat is kaphatnak. Antal János véleménye szerint, főleg, ha a paradicsomra vonatkozó beválik, akkor más zöldségekre és gyümölcsre is várható hasonló támogatási program.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!