Bihar hírei

2016.10.03. 12:29

"A méz folyékony napsugár"

Az ötödik érmelléki méhésztalálkozót tartották meg szombaton Érmihályfalván. A esemény lényegében az előzőekhez hasonlatos volt, ám a tapasztalatcserére, az új információkra mindig szükség van.

Az ötödik érmelléki méhésztalálkozót tartották meg szombaton Érmihályfalván. A esemény lényegében az előzőekhez hasonlatos volt, ám a tapasztalatcserére, az új információkra mindig szükség van.

A meteorológusok csak hétfőtől jelezték előre a lehűlést, így a szombat még kellemes kora őszi napsütésben telt. Ez nem csak a méheknek kedvezett, hogy még gyarapítsák az idei (állítólag nem túl fényes) "méztermést", de a méhészek is "kirepültek", hogy az Érmihályfalván tartott V. Érmelléki Méhésztalálkozón részt vegyenek. Gyula Lehel helyi méhész, az esemény állandó főszervezője elmondta: a Gödör rendezvényházba, illetve annak udvarára idén is jöttek érdeklődők Bihar, Szatmár, Szilágy, Temes és Kolozs megyékből, illetve Magyarországról is. Az árusoknál - akik visszatérő portéka-kínálóknak nevezhetők - idén is lehetett kapni mindent, amire egy méhésznek vagy a méhészeti termékek iránt érdeklődőknek szüksége lehet a kaptáraktól, pergetőktől, füstölőktől, védőruháktól kezdve egészen a méhecskés kulcstartóig és propaganda anyagokig. Természetesen volt méz is minden mennyiségben és változatban. A címben foglalt megállapítást pedig egy méhecskés kötőről lestük el, melyet felöltve egy háziasszony mondjuk mézes süteményt is készíthet akár.

Előadások

A méhészek már kora délelőtt "kirajzottak", megbeszélték tapasztalataikat, nézelődtek a standok között. A rendezvényházban aztán előadásokra került sor, melyek előtt Nyakó József polgármester mondott néhány köszöntő szót, egyebek mellett kifejtve: idén talán kisebb a részvétel, mint az előző esztendőkben, ám a méhészet iránti érdeklődés nem csappan, annak ellenére sem, hogy ma már nem elég a megélhetéshez egy 40-50 családos méhészet, mint régebben. A már említett előadások sorában a következők hangzottak el: Szublimox bemutató (Ifj.Dan József); Atkafertőzés (dr. Hegedűs Dénes); A méhek táplálása és a CCD, a méhcsaládok elnéptelenedése (dr. Daniel Popovici).

A méz erő, egészség

Nagy sikert aratott dr.Hegedűs Dénes, a Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai elnökének előadása az atkafertőzésekről, a szakember expozéja után még hosszan válaszolgatott az őt méhrajként körülfogó méhészek kérdéseire. Kívülállóként is érdekes volt hallani ajánlását, miszerint egy méhcsalád életrevalóságát azzal is le lehet mérni, hogy némi élelemmel ellátva egy... hűtőszekrénybe kell zárni őket rövid időre, akkor kiderül, hogy bírni fogják-e a telet. "A méz semmi mással nem helyettesíthető, egyben élet, erő és egészség", összegzett a szakember, aki szerint a méhész és a vásárló közötti viszony egy bizalmi kapcsolat. A délutánig tartó találkozó végéhez közeledve Gyula Lehel szervező kérdésünkre elmondta: az idei egy igen gyenge év volt méhészkedési szempontból, a Romániai Méhészek Szövetségének elnöke, Ioan Fetea egyenesen úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 25 év leggyengébb szezonja van mögöttük. Ennek oka a tavaszi fagyokban, illetve a fő hordási időket sújtó rossz időben keresendő. Minden negatívum ellenére azért már most kijelenthető: jövőre azért lesz hatodik méhésztalálkozó is.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!