Bihar hírei

2016.09.19. 12:34

Nap mint nap micskeinek lenni

Megemlékezéssel, könyvbemutatóval, tudományos értekezéssel és színpadi előadással folytatódott, illetve fejeződött be vasárnap délután Micskén az első családi napok programsorozat.

Megemlékezéssel, könyvbemutatóval, tudományos értekezéssel és színpadi előadással folytatódott, illetve fejeződött be vasárnap délután Micskén az első családi napok programsorozat.

A szombat esti esős idő után vasárnap délelőtt már újra későnyári, napos időben szólalhattak meg a harangok Micskén, hogy a családi napok keretében istentiszteletre és szentmisére hívják a gyülekezetet és a híveket. A templomozások, ahogyan egy időben kezdődtek, 11 órakor, úgy nagyjából egy időben is lett végük, így a templomok oldalánál lévő világháborús emlékműnél tartott megemlékezésen már mindenki részt vehetett.

Bertalan Lajos helyi RMDSZ-elnök az előző naphoz hasonlatosan továbbra is műsorvezetőként működött közre és Kosztandi Mihály polgármestert szólította mikrofonhoz. Az elöljáró felidézte dévai gyerekéveit, amikor az ottani erős székely-csángó közösséget a korabeli rendszer ki- és betelepítésékkel bontotta meg. Micskére költözéséről, már családosként, éppen a helyi közösség hatására döntött, ám az utóbbi években, évtizedekben itt is csappant az összetartás. Mindezekből kifolyólag örömmel érzékelte az elmúlt héten, hogy a családi nap újra összehozta az embereket. Mint fogalmazott, szombaton többen is megköszönték neki a rendezvényt, és az nem arról az egy tál ételről szólt, amire mindenki hivatalos volt, hanem az együtt töltött időről, a beszélgetésekről, a közös emlékek felidézéséről. "Jó volt micskeinek lenni, jó volt micskei polgármesternek lenni", mondta Kosztandi Mihály.

Százegy név

Az emlékműre tekintve a polgármester így folytatta: 101 név van felírva rá, de az utóbbi években ennél sokkal több fiatal ment el külföldre, nagyobb veszteséget okozva a falunak, mert számukra már nem sokat jelent az "együtt". Ugyanakkor megköszönte Gavallér Lajos református lelkésznek, hogy tucatnyi kötetben rögzítette a falu múltját, értékeit, s mint megtudtuk, a munka még korántsem lezárt. "Nap mint nap kell mindenkinek micskeinek lenni, mindenkinek a maga a helyén", zárta beszédét a polgármester, mintegy axiómát fogalmazva meg a megmaradásra, nem csak Micskére vonatkozóan. Ezek után négy fiatalember a harangok megkondulása közben olvasta fel a már említett 101 nevet, majd a faluközösség nevében egyetlen koszorú került a talapzatra.

A családi napok zárórendezvényére már délután a Balogh Péter Művelődési Házban került sor. Elsőként hazai közönség előtt is bemutatták a helyi dr. Oláh József Sodrásban című verseskötetét. A költő a Berettyó-menti és Érmelléki Közművelődési Egyesület (BÉKE) elnöke, a kötetet pedig e szervezet programjaként már kézbe lehetett venni egy héttel korábban a margittai városnapokon.

Száz éve született

Micsként Kun Tünde bogyoszlói tanárnő méltatta a szerzőt, illetve a fejezetenként bemutatott kötet verseiből idézve igyekezett "megfejteni" dr.Oláh József ars poétikáját. A kötet értékét emeli, hogy illusztrációit a szintén micskei Lakatos Bettina készítette – ezek az alkotások megtekinthetőek voltak ez előző napi megnyitott tárlaton. A költő természetesen dedikálta is kötetét. A továbbiakban a Babes-Bolyai Egyetem történelem-karán másodéves doktorandusz hallgató Bélfenyéri Tamás tartott előadást a 100 éve született Jakó Zsigmond történészről, művelődés- és gazdaságtörténészről, kitérve életrajzi adataira, életútjára, munkásságára. (A tudós Micsként töltötte gyerek- és ifjúkor éveinek egy részét - szerz. megj.) Ezek után a várad-velencei reformátusok ifjainak előadása következett. Lelkészük, Farkas Antal hosszabb ideig szolgált Micskén, és mint fogalmazott, mindig nagy szeretettel tér vissza oda. Az esemény - és valójában a családi napok - végén Kosztandi Mihály polgármester köszönte meg mindenkinek részvételt, a szervezői munkát, azt, hogy két napig együtt tudott szórakozni, ünnepelni és emlékezni is a falu.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!