Bihar hírei

2016.05.13. 09:26

Sajtónap a margittai Városi Kórházban

Bradács Alíz Ildikó, a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház menedzsere úgy határozott, hogy ezentúl rendszeresen tájékoztatják a megyei sajtót az intézmény életéről, megvalósításairól, gondjairól.

Bradács Alíz Ildikó, a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház menedzsere úgy határozott, hogy ezentúl rendszeresen tájékoztatják a megyei sajtót az intézmény életéről, megvalósításairól, gondjairól.

Fontos mindez azért, hogy a leendő páciensek tiszta képet kapjanak a kórházi ellátásról. A másik ok pedig az, hogy ne csak az esetleges negatív hírek jelenjenek meg a sajtótermékekben. Az első tájékoztatót –Bradács Aliz főigazgató, Kocsis Emese gazdasági igazgató és dr. Chiriac Marius orvos igazgató részvételével – az Orvosi Asszisztensek és Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából május 12-én 10 órától tartották meg az intézmény gyűléstermében. A megyei média pozitívan reagált a meghívásra és szép számban képviseltette magát a tájékoztatón. Elsőként a főigazgató köszöntötte a média képviselőit, melyet követően egy vetítéssel egybekötött igen részletes beszámolót tartott az intézmény életéről/működéséről. Elmondta, hogy az intézményt névadója 1967-ben hozta létre névadó alapítója. Annak előtte katonai tiszti lakások voltak az épületei. Az évek során újabb épületekkel gyarapították (járóbeteg rendelő, konyha, konferenciaterem, balneológia). 2011-ben vezették be a termálvizet, mely zöld aranyat jelentett az intézménynek. Ugyanebben az évben nyilvánították külső részlegének az érmihályfalvai kórházat, mely 20 ággyal rendelkezik. Maga az intézmény összességében 267 ággyal látja el a betegeket. Ezen kívül 15 ágyat biztosít a hozzátartozóknak és 6-ot az egynapos beutaltaknak. Összesen 369 alkalmazottja van, közülük 34-en szerződéssel. 40 orvos és 9 rezidens látja el a gyógyítás feladatait. Az erős pontjaik közé sorolta azt, hogy magasan képzett szakembereik vannak, felújított épületekben dolgoznak, és gyönyörű parkjuk van. A gyenge pontok közé sorolta azt, hogy néhány felszerelésből kevesebb van a kelleténél, a több épület miatti magasabb fenntartási költségeket és egyes osztályokon a káderhiányt (aneszteziológia-intenzív terápia).

A gyógyászat

A fenyegetettség pontjaiba a megye és a határ menti kórházak elszívó hatását, a szociális esetek magas számát és az Egészségügyi Biztosítótól (CAS) folyamatosan csökkenő támogatást említette. Hosszabban ecsetelte a termálvíz előnyeit, melyet egy hőcserélő segítségével, a gyógyászat mellett fűtésre is fel tudnak használni. A befektetés ára már megtérült, hiszen kisebb a gázfogyasztás. A balneológiai részleg egyik része hoteles ellátásként működik, melybe Máramaros, Temes, Kolozs, Szatmár, Szilágy megyéből és Moldova Köztársaságból is érkeznek vendégek. Sikerült teljesen felszerelniük és teljes kapacitással beindítaniuk az ortopéd műtőt, melyben két orvos teljes műszakban, egy pedig fél műszakban dolgozik. Megkapták a mobil röntgent és a működési engedélyét, mely ebben a műtőben mindenképpen szükséges kellék. Ezen kívül teljes felszereltséggel működik a sebészeti és a nőgyógyászati műtő is. Gondot jelent viszont az altató orvosok hiánya, hiszen csak egy szakorvos van, aki nem fogja bírni mindhárom műtőt hosszútávon ellátni. A járóbeteg-rendelőben is elkülönítették a sebészeti rendelőt az ortopéd rendelőtől. Ezen túl felújították a többi szakrendelőt is. Terveik között szerepel külön ortopédia osztályt létrehozni a kórháznál.

Az intézmény gazdasági gondjairól Kocsis Emese gazdasági igazgató számolt be. Elmondta, hogy a legfőbb gond az, hogy az első negyedévben 504 esettel láttak el többet a leszerződöttnél, mely 756.000 lejt jelent. Ez szinte egy egész hónap költségvetése. Maga a betegek számának tervezése anomális, hiszen lehetetlen dolog. A másik gond az, hogy a kórházak a finanszírozást besorolásuk után kapják. Egy beteg után a margittai kórház 1500 lejt kap, függetlenül attól, hogy mennyibe került az ellátása. Egy magasabb rangú kórház nagyobb összeget (akár kétszer ennyit) kap egy beteg után, pedig a költségek szinte azonosak. Ezért a kis kórházak lehetetlen helyzetbe kerülnek. Előbb-utóbb nincs miből gyógyszert vegyenek, ezért adósságokat halmoznak fel. A másik gond az, hogy a páciensek egyre többen veszik igénybe a sürgősségi osztályon az ellátást. Ezzel kikerülik a háziorvosi és a szakorvosi időpontkérést, időveszteséget, viszont költségbe verik a kórházat. Megjelennek rendelési órák után a sürgősségi osztályon, ahonnan senkit nem lehet elutasítani. Érdekes, hogy egy rendelőbe általában naponta 20 beteg jelenik meg, viszont a sürgősségi ügyeleten akár 40-en is. Erre a megoldás az lenne, ha a biztosító minden sürgősségi esetet fizetne. Sajnos ez nem így van, mivel csak az ellátottak 10%-a esetében kapja meg a kórház a térítést, mondta a gazdasági igazgató.

Kórházi látogatás

A tájékoztató után a média képviselői meglátogatták a balneo-fizioterápiás osztályt, a szülészetet és az újszülött osztályt, a tüdőgyógyászatot, az ortopédia új műtőjét, a konyhát és az ebédlőt. Mindegyik helyen az osztályvezető orvosok kalauzolták őket. Ezt követően a vendégek beírták gondolataikat, impresszióikat a vendégkönyvbe. Az főigazgatónő zárszavában megköszönte mindenkinek a jelenlétet és hangsúlyozta, hogy minden rendezvényükön szívesen látják a média képviselőit. Közölte továbbá, hogy a kórházalapítónak nemrégen született meg a dédunokája, Pop George Mircea, aki továbbviszi a család és a margittai kórház nevét.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!