Bihar hírei

2015.07.26. 18:25

Felnőtt korban a Borsi Községi Napok

Immáron a 18. Községi Napokat rendezték meg az elmúlt hét végén Borson. A két napos rendezvénysorozat most is nagy sikert aratott, szombaton a késő esti órákban Radics Gigi élő koncertjén, valamint Mohácsi Brigitta fellépésén már ezrek voltak jelen.

Immáron a 18. Községi Napokat rendezték meg az elmúlt hét végén Borson. A két napos rendezvénysorozat most is nagy sikert aratott, szombaton a késő esti órákban Radics Gigi élő koncertjén, valamint Mohácsi Brigitta fellépésén már ezrek voltak jelen.

Mint akinek alkalma volt – egy kivételével – mind a tizennyolc községi napokon részt venni, állíthatom, hogy Borson (de általában más magyarok által lakott településeken is) a szervezők elsősorban arra figyelnek oda, hogy azok, akik oda kilátogatnak, találják meg a számukra legmegfelelőbb szórakozási lehetőséget. Szombat délután, amikor a hivatalos megnyitóra sor került, a hőmérséklet árnyékban már 37 fok volt, ennek ellenére többen is otthagyva az árnyékot biztosító sörsátrakat a szabadtéri színpad elé jöttek. A község polgármestere, Bátori Géza mellett jelen volt Biró Rozália szenátor és Szabó Ödön parlamenti képviselő – mindketten RMDSZ-es politikusok. Elsőként Bátori Géza szólt a megjelentekhez, és miután mindenkit nagy szeretettel köszöntött, kiemelte: „Íme, eljutottunk a 18. Községi Napokhoz. Annak idején, amikor elkezdtük e jelentős esemény megszervezését, nem gondoltunk arra, hogy ezt a 18-as számot elérjük, de ez is megtörtént. Elmondhatjuk, hogy községünk legnagyobb ünnepét minden évben meg tudtuk szervezni. Amikor mindezt elkezdtük, úgy éreztük, hogy a község lakóinak szükségük van egy ilyen jellegű ünnepsége. Minden évben igyekeztünk, hogy ezek a napok maradandóak legyenek, hogy az embereknek minden, ami ezeken a napokon történik, szép emlékként jelenjen meg. Szerintem ez az elképzelésünk az elmúlt 18 évben meg is valósult, több ezres tömeg volt itt jelen mindig és a környék egyik legnagyobb ünnepévé nőtte ki magát. Nagyon örülünk, ha a szomszédos településekről is eljönnek hozzánk, sőt, a határ túlsó oldaláról is szívesen köszöntünk mindenkit. Az idei községi napok kettős ünnepet is jelentenek számunkra, hiszen ebben az évben ünnepli Bors és a községhez tartozó Biharszentjános 800 éves fennállását. Ünnepségsorozatot fogunk ennek alkalmából szervezni, ez az első ilyen, mely az évfordulóra is emlékeztet”, hangzott el.

Képviselői köszöntések

A továbbiakban Biró Rozália köszöntötte a megjelenteket, az eseményt. A szenátorasszony arról is beszélt, hogy egy ilyen nagy és kerek évfordulóhoz érkezett ünnepen a község apraja-nagyja megtalálja magának a szórakozási lehetőséget. „Nem véletlen az, hogy a nagyon sok munkát végző közösség arról beszélhet, hogy munkájuknak volt és van eredménye. Én külön szeretnék köszönetet mondani Bátori Géza polgármesternek, Lőrincz Lajos alpolgármesternek, az önkormányzatnak, de Bors község minden egyes lakosának mindazért amit tettek, hogy erre a községre mindenkinek fel kell figyelnie, hiszen Bors egyik etalonja a bihari magyarságnak”. Szabó Ödön parlamenti képviselő beszédében arról szólt, hogy a községi napok rendezvénye már „felnőtté” vált, ám mit lehet arról mondani, ha egy település 800 éves? „Hála Istenek, hogy a térségben több olyan településünk van, mint Bors és Szentjános, melyek idén 800 éves fennállásukat ünneplik. Ezt ünnepelték ugyanezen a hét végén Érkeserűben, erre készül Monospetri is. A borsiak büszkék lehetnek erre a közösségi rendezvényre, vagy arra, amilyen a káposztafesztivál, de a községhez tartozó Kiszántón, Nagyszántón, Biharszentjánoson is szerveznek rendszeresen ünnepi momentumokat az ott élők számára, nagyszerű mindaz, ami e téren is történik Bors községben” – mondta többek között a képviselő.

Műsorok

A megnyitó után a község büszkesége, a Biharszentjánosi Margaréta mazsorettcsoport látványos, majd egy órát tartó műsora következett. A két korosztályt is felvonultató csoport műsorára a nagy hőség ellenére is sokan előbújtak az árnyékból, a sörsátrak alól és a színpad előtt tapsolták meg a táncosok látványos műsorát. A közönség nagy része a táncosok hozzátartozóiból állt, de nem csak, hiszen a menettáncosok egy nagyszerű műsorral rukkoltak elő. A csapat 2002-ben alakult, a színpadon bemutatták azt a műsorukat is, mellyel az idén Európa Bajnokságot nyertek. Koreográfusuk, Marin Lucia elmondta, hogy a fellépők már a második generáció, de ott vannak közöttük a nagyon fiatal gyerekek is, tehát van utánpótlás. Az évek folyamán a mazsorettcsoport több nemzetközi versenyen is részt vett, szép eredményeket elérve, ez a mostani Európai Bajnoki cím betetőzése az évek óta tartó komoly munkának. A táncosokat a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola fúvószenekara követte – róluk többször is írtunk az elmúlt hetekben, most is nagyszerű koncertet mutattak be. Ezt követően az Amerikából érkezett Danny Bain egy különleges hangszeren játszva és a gyerekeket is felcsalva a színpadra mutatta be a „Fán lakó gyermekek” című mesejátékot. Újra a Francisc Hubic-diákok műsorát láthattuk – most a tánccsoport tagjai szórakoztatták a közönséget. Egy helybeli diáklány, a tehetséges Vass Timi angol és magyar nyelven énekelt könnyűzenei számokat, mely színesítette a rendezvény délutáni programját. Őt az MM Pódium Színház két művésze, Molnár Júlia és Meleg Attila követte, operettslágerekből adtak elő egy csokorra valót, kiváltva a közönség elismerését.

Remek koncertek

A nagyváradi No Cable együttes egy remek koncerttel rukkolt ki: igazi tehetségek, szép gitárjátékkal, kitűnő énekhangjukkal sok embert megnyertek, köztük ezen sorok íróját is. Jóleső érzés volt őket hallgatni és azt is tudni, hogy az előadott számok közül többet is ők maguk komponálták. Mindenki türelmetlenül várta Radics Giginek, a 2012-es Megasztár győztesének élő koncertjét, melyre a késő esti órákban került sor. Hosszú színpadi előkészület után lépett színpadra a magyarországi énekes, aki főleg a fiatal korosztály tetszését nyerte el. Őt az egy újabb nagyszerű koncertet bemutató Mohácsi Brigitta követte, aki egyben zárta is a szombati rendezvény programjait.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!