Bihar hírei

2015.06.04. 11:57

Hosszútávú fejlesztési terv EU-támogatással

A város hosszútávú fejlesztési tervének kidolgozásáról tartottak a napokban egyeztetést az érmihályfalvi Városházán. A terv kidolgozását az EU támogatja.

A város hosszútávú fejlesztési tervének kidolgozásáról tartottak a napokban egyeztetést az érmihályfalvi Városházán. A terv kidolgozását az EU támogatja.

A 2013-2020-as fejlesztési időszakban az Európai Unió azokat a pályázatokat részesíti előnyben, melyekhez társul a pályázatot leadó település hosszútávú fejlesztési terve. A bukaresti Közigazgatási és Fejlesztési Minisztérium a Városok Szövetségével közösen (éppen az EU-hoz) pályázott a szóban forgó tervek megvalósítására, sikerrel, aminek eredményeként Romániában 100 városnak készíthetik el ilyen tervét, városonként 3-3 önkormányzati szakembert is kiképezve a munkára. Bihar megyéből két város került a listára: Élesd és Érmihályfalva. Utóbbi Polgármesteri Hivatalában a napokban tették meg a terv létrehozásához vezető első lépést, amikor Lorena Stoica, a minisztérium által delegált szakértő úgynevezett ismerkedési találkozón mutatta be a tervezet részleteit. Nyakó József polgármester köszöntötte a megjelenteket, a Városháza részlegvezetői mellett intézményvezetőket, egyházi és civilszervezetek képviselőit, mindazok, akik észrevételeikkel, ötleteikkel hozzájárulhatnak a fejlesztési terv kidolgozásához.

Sokoldalú felmérés

Lorena Stoica ismertette, hogy ezt a bizonyos tervet "milyen vázra öltöztetik fel", felmérve a várost története, földrajzi adottságai, szociális és gazdasági helyzete, az oktatás, az egészségügy, a kultúra, az környezetvédelem állása, a turisztikai és befektetési lehetőségek, illetve minden szóba jöhető adottság szerint. A mintegy másfél órás, néhol vidám hangulatú beszélgetésbe hajló találkozón máris hangzottak el különféle meglátások, melyeket hasznosítani lehet. A fejlesztési terv kidolgozásának következő lépése az adatgyűjtés lesz, amit azok feldolgozása követ. Egy majdani újabb találkozón már a terv vázlatát beszélik meg a most is meghívottakkal, később azt véglegesítik, közvitára bocsátják, jóváhagyják és gyakorlatba ültetik, ami azt jelenti, hogy pályázatok leadásánál vehetik hasznát, mint szakmai hivatkozási alapnak.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!