Bihar hírei

2015.05.06. 10:33

Hungarikum lehet a bakator

Bihardiószeg kéri, hogy a bakator szőlőt és bort nyilvánítsák hungarikumnak, hangzott el a településen tartott XVI. Erdélyi Szőlőhegyek borversenyen, az elmúlt szombaton.

Bihardiószeg kéri, hogy a bakator szőlőt és bort nyilvánítsák hungarikumnak, hangzott el a településen tartott XVI. Erdélyi Szőlőhegyek borversenyen, az elmúlt szombaton.

A XVI. Erdélyi Szőlőhegyek borversenynek május 2-án Bihardiószeg adott otthont. Szerte Erdélyből 144 borminta érkezett a versenyre, közülük 107 volt fehér, 33 vörös és 4 rozé - e kategóriákban zajlott a zsűrizés is. A fehérek közül 11 lett aranyérmes, közülük 3 Bihar megyei gazdáé: Pusztai Sándor (Élesd), Petrica Ioan (Margitta) és a helyi Mados család pincészetéből kikerült. Vörös boroknál 9 lett aranyérmes, közöttük az élesdi Török Mihályé. A 4 rozéból 2 lett arany és 2 ezüstérmes. Mind a vörös, mind a fehér borok kategóriájában a ménesi Akli pincészet vehetett át úgynevezett nagyaranyérmet.

Kastély, kultúrház

Értékelőjében Balla Géza ménesi bortermelő örömének adott hangot amiatt, hogy ha kis mértékben is, de évről-évre javul a borok minősége, amihez a maga részéről ő maga is minden szakmai segítséget megad, például, hogy a borok ne műanyag, hanem üvegpalackokban kerüljenek a boltok polcaira. Kiemelte, hogy a vörös borok minősége különösen jelentős javulást mutat. A szervező RMGE elnöke, Sebestyén Csaba megköszönte a bihardiószegieknek a vendéglátást, hangsúlyozva, hogy a Zichy kastély (melynek rendbe tett részében végezte a zsűrizést a 13 fős grémium) szellemisége szorosan kapcsolódik a borkultúrához. Az eredményhirdetésre és a vacsorára már a kultúrházban került sor, ahol a Zichy gazdakör tagjai mangalicából készült gulyással várták a mintegy 80 vendéget. Az esemény jelentőségét növelte, hogy bejelentették: Bihardiószeg javasolni fogja, hogy a bakator szőlőt, illetve az abból készült bort nyilvánítsák hungarikumnak.

A múlt elismerése, a jövő záloga

Mados Attila polgármester elmondta: remélik, hogy a jelenlegi 5 erdélyi hungarikum mellé felkerül a jegyzékbe a bakator, ami az első Bihar megyei lehet és, ha ez megtörténik, akkor elismerése lesz annak a borászati múltnak, melyre a helyiek méltán büszkék, ugyanakkor a jövőbeli sikerek záloga is lehet. Az elismertetési procedúrát Guba Zoltán, a Földművelődésügyi Minisztérium hungarikumokért felelős főosztályvezetője ismertette, reményt fejezve ki, hogy bakatorral bővülni fog a lista. Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ megyei ügyvezetője köszöntőjében a politikum szerepét hangsúlyozta abban, hogy támogassa a mezőgazdasági termelőket, hogy azok versenyképesek legyenek a külföldi riválisokkal szemben is. Az esemény a díjak átadása után beszélgetéssel, tapasztalatcserékkel és nem utolsó sorban nótázással zárult.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!