Több helyszínen

2020.08.06. 08:49

Megkezdték az aláírásgyűjtést

Pikó Stefánia

Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó, az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi régióelnöke augusztus 5-én délelőtt jelentette be a sajtónak, hogy kedden megkezdték az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy indulhasson a szeptemberi helyhatósági választásokon. A cél az alpolgármesteri tisztség megszerzése, a tanácsosjelöltek közül Habinyák István és Imre Zoltán is jelen voltak a tegnapi sajtótájékoztatón. Zatykó Gyula elmondta: nagyon fontos, hogy összegyűljön a megfelelő számú aláírás, lehetőleg annál is több. Nagyváradon a járvány miatt megfelezték az eddig előírt aláírás-mennyiséget, így az most ezer alatt van.

„Bízom benne, hogy az a munka, amit bemutattam az elmúlt években, meggyőzte az embereket arról, hogy úgy is lehet eredményeket elérni, hogy nincs magyar alpolgármester, viszont még ennél is sokkal többet tudnánk tenni, ha volna. Egy alpolgármesternek sokkal több jogosultsága van, mint egy polgármesteri tanácsadónak” – fogalmazott Zatykó Gyula. Beszámolt arról is, hogy időközben rendeződött az új közlekedési járművek (aradi buszok, villamosok) feliratainak ügye: mindegyikre három nyelvű tájékoztatások, figyelmeztetések kerülnek. Az aquapark kapcsán szintén probléma volt, hogy bár két nyelven is szerepelnek a feliratok, ezek közül a második sem a magyar – ez változni fog, magyar feliratokkal is kibővítik azokat. „Nagyváradon lehetőséget kell adni mindenkinek, hogy kibontakozzon, hogy valóban otthon érezzük magunkat. Ne az legyen a gondunk, hogy mindig siránkozunk valamin, hanem, hogy mindig elérjünk valamit. Én ezen leszek, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt is ezért jelölt” – mondta Zatykó Gyula.

Imre Zoltán, aki a párt tanácsosjelölti listáján szerepel, szintén nyilatkozott. „Úgy érzem, hogy Nagyvárad kulturális élete lefele ível, zavarossá vált, nincsenek biztos támpontok. Persze, ehhez hozzátesz a világjárvány is, viszont én most arra szeretném kérni a nagyváradiakat, hogy szavazzanak ránk, mert ha hozzáértő emberek alakítják a kulturális életet, akkor Nagyváradnak van jövője” – fogalmazott.

Habinyák István elmondta: nem szeretne konkrétumokkal példálózni, de szeretnék, ha az oktatási és a kulturális intézményekbe nem gyűrűzne be a politika – legyenek együttműködések, de ne itassa át ezeket teljesen a politika. „Szerte a megyében gyűjtik az aláírásokat, a vidékiek keressék fel bátran a helyi szervezeteinket!” – tette hozzá.

Aláírásgyűjtő pontok: a Kálvin János (Jean Calvin) utca 1. szám alatti nagyváradi székház (hétfőtől péntekig 9–19, illetve szombaton 10–13 óra között), a rogériuszi piac villamosok felőli bejáratánál és a Nagyvásártéren (December 1. tér), a taxiállomás mellett 8–16 óra között, valamint szombaton és vasárnap az ócskapiacnál.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában